nieuws

Woningen ouder dan twintig jaar in Steenwijk gecontroleerd op aanwezigheid van asbest

Controle op asbest in huurwoningen in Steenwijk
Controle op asbest in huurwoningen in Steenwijk
Woningcorporatie Woonconcept in Meppel start de komende week steekproefsgewijs met een asbestinventarisatie van haar woningbezit. Onder meer huurwoningen in Steenwijk die gebouwd zijn voor 1994 worden gecontroleerd op de aanwezigheid van asbest.
Woonconcept wil voor haar huurders en medewerkers een veilige en gezonde woon-, werk- en leefomgeving. Inzicht in de aanwezigheid van asbest in de woningen is daarvoor noodzakelijk. De asbestinventarisatie start in de gemeente Meppel en gaat vervolgens verder in Hoogeveen en vervolgens Steenwijkerland. Mochten er risicovolle asbesttoepassingen worden aangetroffen dan worden deze direct verwijderd door een daarin gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf. De inventarisatie wordt uitgevoerd door Ingenieursbureau Oesterbaai BV uit Groningen.

Asbest is een bouwmateriaal dat veelvuldig is toegepast in veel woningen. Het materiaal is sterk, slijtvast, brandwerend en bestand tegen zuur. Kleine vezeltjes asbest kunnen, als ze vrijkomen, schade veroorzaken aan de longen. Daarom wordt het materiaal sinds 1983 nauwelijks meer toegepast. Sinds 1993 is het helemaal verboden om asbest te verkopen, te gebruiken of te bewerken. Asbest komt nog veel voor in woningen die zijn gebouwd tussen 1945 en 1993.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.