Nieuws

Zes jaar cel geëist tegen Humphrey W. voor doodsteken Jarell (22) in Almelo

Jarell Reinders
Jarell Reinders © nabestaanden
Het Openbaar Ministerie wil Humphrey W. (63) uit Almelo zes jaar de cel in hebben. Daarnaast eist de officier van justitie een tbs-behandeling met dwangverpleging. W. doodde zijn 22-jarige buurjongen Jarell Reinders begin 2022 in de flat waar zij woonden. Hij bekende de daad.
De eis is opvallend, omdat de officier niet meegaat in het advies van deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Zij adviseerden enkel tbs omdat Humphrey W. volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn. “Het OM is er desondanks niet zeker genoeg van dat verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is”, zegt de officier van justitie.

Ontoerekeningsvatbaar

Het OM vindt dat, in tegenstelling tot wat de deskundigen zeggen, Humphrey niet handelde uit angst maar uit enkel boosheid. “De verdachte had daarnaast een aantal momenten van besef tijdens zijn daad. Hij wilde, zo zegt hij zelf, de vriendin niet doodsteken omdat ze een vrouw is. Hij maakte dus duidelijk onderscheid.”
Bij de steekpartij op 11 januari vorig jaar in een flat aan de Sluitersveldssingel in Almelo werd Jarell Reinders (22) doodgestoken. Gealarmeerde agenten hebben hem nog gereanimeerd, maar dat mocht niet baten.

Geen moord

“De ellende die verdachte heeft veroorzaakt werd donderdag tijdens de eerste zitting pijnlijk zichtbaar”, sprak de officier van justitie. “Sommige mensen verdienen een tweede kans, maar in dit geval is het misdrijf te groot.”
Advocaat Sébas Diekstra, die de vriendin van Jarell bijstaat, laat in een reactie op de strafeis weten: ,,Geen enkele straf zal voor cliënte ooit genoeg zijn om recht te doen aan het leed dat haar is aangedaan. De geëiste straf met daarbij de tbs-maatregel met dwangverpleging zijn wel het minimale waar zij op gehoopt had.’’
De officier vindt niet dat er sprake is van moord. “Er is niet genoeg bewijs van voorbedachte raad. Ja, hij had het mes bij zich, maar verdachte stak Jarell niet direct neer bij eerste gelegenheid en was in een emotionele toestand.”

Twijfel over rapport deskundigen

Kennedy Tunç, die verdachte Humphrey W. bijstaat, reageert in de rechtbank: “De handelingen van de verdachte zijn zodanig onder waanstoornis gepleegd, dat meneer volledig ontoerekeningsvatbaar is. Het onderzoek van het Pieter Baan Centrum is duidelijk. Toch gaat het OM opzoek naar muizengaatjes, om een gevangenisstraf op te leggen.”
Volgens Tunç is de gevangenisstraf dan ook niet passend. “De deskundigen zijn stellig en hun stellingen worden duidelijk onderbouwd. Waarom twijfelt het OM aan de deskundigen? Waarom steken we dan nog zoveel geld in die onafhankelijke onderzoeken?”

Zestien messteken

Jarell is in zijn borst, buik en rug gestoken. In totaal tien keer. Zijn vriendin is daarnaast ook nog zes keer gestoken; zij is in haar heup, bil en bovenbeen geraakt. In de woning van de verdachte is een bebloed mes gevonden.
"Mijn leven is een complete nachtmerrie geworden", sprak de vriendin vrijdag in de rechtbank tegen verdachte W. "Ik vergeet nooit meer dat ik het mes zag. Dat je hevig op ons in begon te steken. Ons leven is plotseling omgegooid door één persoon. Waarom? Waarom moest je dit doen? Je hebt het leven van hem afgepakt."

Paranoïde waanstoornissen

Verdachte Humphrey W. is onderzocht door deskundigen in het Pieter Baan Centrum. Uit dat onderzoek blijkt dat hij paranoïde waanstoornissen en geheugenproblemen heeft. Hij is volgens de onderzoekers volledig ontoerekeningsvatbaar.
De deskundigen denken dat de kans op herhaling groot is en dat de man in een beveiligde kliniek een tbs-behandeling moet krijgen. Gevangenisstraf zou daar volgens hen niet bij helpen.

Spijt

De steekpartij op 11 januari zou ontstaan zijn na een ruzie over een laptop en de telefoon. Volgens W. was zijn apparatuur gehackt door Jarell. Volgens W. werd hij op zijn beurt beschuldigd van het bedreigen van de vriendin van Jarell. Toen er een discussie - en daarna een ruzie - ontstond op de gang ging het mis. Er wordt volgens W. geschreeuwd, geduwd en geslagen, waarna W. met een mes Jarell begon te steken. "Ik heb het mes gepakt omdat ik bang was, omdat ik bedreigingen kreeg van Jarell", sprak W.
De ruzie is deels gefilmd door de vriendin van Jarell. Op die beelden is niet te zien dat Jarell geslagen zou hebben. "Vanaf het moment dat ik begonnen ben met steken, weet ik niet meer wat er gebeurd is", sprak W. vandaag. "Het spijt mij echt."
Dat hij ook de vriendin van Jarell stak, was niet de bedoeling volgens de verdachte. "Dat spijt mij ook. Ik heb niks tegen haar. Ik stak Jarell omdat hij mij sloeg, daarom begon ik met steken."

Uitspraak

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.