Nieuws

Zwollenaar (53) gestraft met halfjaar cel voor verdrinken hond

Dode hond in Zwolle gevonden met vastgebonden voorpoten
Dode hond in Zwolle gevonden met vastgebonden voorpoten © Politie Zwolle
Een 53-jarige man uit Zwolle is vandaag veroordeeld tot een halfjaar cel voor het verdrinken van een hond. Het huisdier werd op 3 juni 2021 uit het Zwolle-IJsselkanaal gevist. De voorpoten van de hond waren vastgebonden.
Zwollenaar W. wilde van zijn hond af, zo vertelde zijn maat Van E. tegen de politierechter in Zwolle. Van E. was er bij toen de hond door zijn baasje in het water werd gegooid. Het dierenasiel wilde vechthond Level niet, zo bleek.

Pootjes vastgebonden met tiewraps

Beide Zwollenaren liepen een rondje met de hond op 31 mei 2021 toen W. bij het Zwarte Water net buiten Zwolle stopte, de voorpootjes vastbond met tiewraps en het beest in de rivier gooide. "Ik durfde niet in te grijpen. Ik was bang voor hem", zei Van E. Drie dagen later werd de hond in het nabijgelegen Zwolle-IJsselkanaal gevonden. "De vondst leidde tot een hetze op social media", zei de politierechter.
Volgens de officier van justitie heeft de politie flink werk moeten verzetten om de twee te achterhalen. De echte 'klapper' was het afgeluisterde gesprek in het politiebusje, zei de officier van justitie. W. had eerder ontkend en kwam daarna met het verhaal dat een boer achter de dood van de hond zat. Pas in het busje bekende hij de dader te zijn, zei de officier van justitie.

Vechthond met 'gemeen gedrag'

"Het is bij de beesten af", zei de officier van justitie. Hij eiste een halfjaar cel tegen W. voor het doden van de hond en 2 maanden cel tegen Van E. voor het niet tegenhouden van zijn toenmalige maat. Had Van E., die als enige van de twee voor de rechter zat, niet achter de hond aan in het water kunnen springen? Zijn raadsvrouw vond van niet. Zij benadrukte dat het hier om een vechthond ging die ''gemeen gedrag" vertoonde. Bovendien kan een sprong in de rivier gevaarlijk zijn.

'Onnoemelijk wreed'

"Onnoemelijk wreed", noemde de rechter het handelen van W. Ze volgde de officier in zijn eis. Van E. kreeg een voorwaardelijke taakstraf van 20 uur omdat zijn rol beduidend kleiner was.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.