Nieuws

Fototentoonstelling over gedupeerden toeslagenaffaire te zien in Zwolle

SP-fractievoorzitter Brammert Geerling opent fototentoonstelling op Rodetorenplein in Zwolle
SP-fractievoorzitter Brammert Geerling opent fototentoonstelling op Rodetorenplein in Zwolle © Bert Teunissen
'Weggecijferd. Teruggevochten.' Zo heet het fotoboek waarin honderd ouders, getroffen in het toeslagenschandaal, worden geportretteerd. Vanmorgen om elf uur is de gelijknamige tentoonstelling geopend op het Rodetorenplein in Zwolle. "Deze tentoonstelling staat symbool voor het onmenselijke van de overheid."
Het fotoboek is gemaakt door fotograaf Bert Teunissen, in opdracht van de SP. Acht van de honderd foto’s uit het boek zijn te zien in de tentoonstelling, zegt Brammert Geerling van de SP in Zwolle. "Ook in Zwolle wonen slachtoffers van de toeslagenaffaire. We zijn blij dat de tentoonstelling nu eindelijk hier is te zien."

Cijfertjes

Het fotoboek bestaat uit foto’s van de gedupeerden, maar ook uit hun dossiernummers. "Dat hebben we bewust gedaan, om de boodschap dat mensen als cijfer zijn weggezet door de overheid uit te dragen. Dit fotoboek is het ultieme symbool van hoe de overheid nu werkt. Mensen zijn cijfertjes, geen mens meer."
Naast het overbrengen van deze boodschap, wil de SP met de tentoonstelling en het boek het toeslagenschandaal levend houden. "Het blijft belangrijk. De problematiek is nog lang niet klaar en laat nog steeds zijn sporen na."
De tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten’ is nog tot 2 februari te zien op het Rodetorenplein.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.