Nieuws

Geen vergunningen meer voor olie- en gaswinning, ook in Overijssel

Gasveld Kop van Overijssel
Gasveld Kop van Overijssel © RTV Oost, Oscar Siep
Goed nieuws voor tegenstanders van de afvalwaterinjecties in Twente; de overheid geeft geen nieuwe vergunningen meer voor de winning van olie, zo schrijf de NOS vandaag. Olie is niet noodzakelijk voor de leveringszekerheid van energie aan huishoudens, zegt het kabinet. Dit betekent dat de olieproductie in het Drentse Schoonebeek definitief van de baan is, en het chemische water niet richting Twente komt.
De Stichting Stop Afvalwater Twente is al langer kritisch op de geplande injecties in Twentse bodem: in augustus vorig jaar stapten ze nog naar de Raad van State. In september van 2022 vroeg staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken aan de NAM om de injecties in Twente de komende maanden niet te hervatten. En met deze nieuw aangekondigde regeling lijkt er nog meer zekerheid te bestaan dat de injecties helemaal niet meer gaan plaatsvinden.

Gaswinning

Daarnaast gaat de overheid ook kritischer zijn op de vergunningen voor gaswinning. Ze geven geen 'opsporingsvergunningen' meer af. Dat betekent dat bijvoorbeeld de NAM en andere gaswinners geen toestemming meer krijgt om te onderzoeken waar er gas in de grond zit. De regeling gaat alleen niet op voor de gasvelden in de Kop van Overijssel, zuidwest Drenthe en het zuiden van Friesland. In een relatief klein gebied liggen daar 11 gasvelden dicht op elkaar. De Canadese gaswinner Vermilion is daar al aan het zoeken.
De Stentor schreef vandaag nog dat actiegroep GasDrOvF zich zorgen maakt over de gaswinning in hun regio. Ze zijn onder meer bang voor bodendalingen en aardbevingen, net als die in Groningen.
NAM lijkt toch te willen stoppen met afvalwaterinjectie in Twentse bodem
NAM lijkt toch te willen stoppen met afvalwaterinjectie in Twentse bodem © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.