Nieuws

Bedrijfsverzamelgebouw Almelo verwoest door brand, nablussen nog tot vanmiddag

Brandweer nog de hele dag bezig met nablussen
Brandweer nog de hele dag bezig met nablussen © PNN
Een bedrijfspand aan de Cesar Franckstraat in Almelo is vrijdagavond volledig uitgebrand. In het pand zaten onder meer sportschool Boxing Gym, een pakketdepot van PostNL en Kringloop XL. Het sein brandmeester kon enkele uren na de brand worden gegeven. Nabluswerkzaamheden duren nog tot zaterdagmiddag, verwacht de brandweer.
Bij de nabluswerkzaamheden vandaag komt nog veel rook vrij. Dit trekt over de wijk Aalderinkshoek in Almelo. Bewoners wordt aangeraden zolang deuren en ramen nog gesloten te houden.

Oorzaak brand niet bekend

Tijdens het uitbreken van de brand was niemand in het pand aanwezig, meldt de brandweer. De oorzaak van de brand is niet bekend. Rond negen uur in de avond kwam een melding binnen van een uitslaande brand in een bedrijfsverzamelgebouw op de kruising van de Cesar Franckstraat met de Aalderinkssingel.

Direct opschalen

Bij aankomst is direct opgeschaald naar zeer grote brand. De brand was al zover ontwikkeld dat het niet meer verantwoord was om binnen te blussen. In het gebouw waren een kringloop, fitnesscentrum, winkel voor sportprijzen en Post NL/DPG gevestigd. De totale oppervlakte van het bedrijfsverzamelgebouw bedroeg ongeveer zeventig bij honderdtachtig meter.
Grote brand Almelo
Vanuit het nabij gelegen kanaal zijn blusvoertuigen en redvoertuigen van de brandweer voorzien van voldoende water om te kunnen blussen.

Verbrandingsresten

In de wijk Aalderinkshoek liggen verspreid verbrandingsresten. Deze resten kunnen met wegwerphandschoentjes opgepakt worden, kleinere resten kunnen opgeveegd worden en in de grijze bak gegooid worden. Mensen kunnen hun auto’s wassen of afspoelen. Kijk ook dieren in buitenverblijven na en verschoon de kooien of hokken, luidt het advies van de brandweer.
Ook het treinverkeer, het spoor loopt vlak achter het verzamelgebouw, moest rekening houden met het vuur. Treinen konden wel langs het brandende gebouw rijden, omdat de rook de andere kant op stond. Treinen moesten wel langzamer rijden.

Veel rook

Bij de brand is veel rook vrijgekomen, deze trok over de wijk Aalderinkshoek. Rondom het incident is een NL-Alert verstuurd waarin is opgeroepen om ramen en deuren te sluiten. Diverse meetploegen hebben in de wijk metingen uitgevoerd. Er zijn geen verhoogde concentraties van schadelijke stoffen gemeten.
Beeld van de enorme brand die vrijdagavond in Almelo woedde.
Beeld van de enorme brand die vrijdagavond in Almelo woedde. © NewsUnited/Floris Kayim
Volgens een woordvoerder van de brandweer waren zo'n vijftig brandweerlieden druk met de bestrijding van het vuur. Daarbij werd ook drone Argus ingezet. Door de drone boven het brandende pand te laten vliegen, had de brandweer een beter overzicht. "We kunnen de zogenoemde hotspots daarmee beter in kaart brengen", aldus de brandweerwoordvoerder. Op die manier kon er gerichter geblust worden.

Sloop

Om de vuurhaarden goed te kunnen bereiken, zijn delen van het pand gesloopt. De brandweer is zaterdag nog uren bezig met nabluswerkzaamheden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Hier wordt in de loop van zaterdag onderzoek naar gedaan.
Indrukwekkend beeld van de brand in Almelo, vrijdagavond. Een bedrijfsverzamelgebouw werd in de as gelegd.
Indrukwekkend beeld van de brand in Almelo, vrijdagavond. Een bedrijfsverzamelgebouw werd in de as gelegd. © NewsUnited/Floris Kayim

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.