Justitie eist cel en tbs tegen moeder die wordt verdacht van kindermishandeling

Het Openbaar Ministerie heeft een jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een Zwolse moeder die ervan wordt verdacht dat ze haar twee kinderen ernstig heeft mishandeld.

De 32-jarige vrouw zou de mishandelingen in 2013 en 2014 hebben gepleegd. De zaak kwam vorig jaar zomer aan het licht na een melding bij het Bureau Jeugdzorg door de vader van het 10-jarig zoontje. Het zoontje, dat bij zijn moeder woonde, vertelde verschrikkelijke verhalen over mishandelingen.

Slaan, krabben en onder de koude douche

Tijdens een speciaal verhoor voor kinderen vertelde het jongetje dat zijn moeder hem regelmatig sloeg, in zijn gezicht krabde, over het balkon dreigde te gooien en hem langdurig onder een koude douche zette. Zijn 5-jarig zusje vertelde soortgelijke verhalen en ook de school van de kinderen trok aan de bel bij Jeugdzorg.

De verhalen leidden tot het ingrijpen van Jeugdzorg en een strafrechtelijke procedure. De 32-jarige vrouw zit inmiddels acht maanden in voorarrest. Ze werd onlangs onderzocht door het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Daar werkte de vrouw maar gedeeltelijk mee, waardoor er geen definitieve conclusie kan worden getrokken over wat er met de Zwolse aan de hand is.

'Kans op herhaling is groot'

Volgens de officier van justitie is wel duidelijk dat er sprake is van een stoornis. Uit het rapport van het Pieter Baan Centrum zou blijken dat de vrouw niet alleen zwakbegaafd is maar ook een borderline stoornis heeft en aan psychotische wanen lijdt. De kans op herhaling is groot zonder behandeling.

'Complot tegen moeder'

De 32-jarige moeder ontkent de mishandelingen. Ze zegt dat ze haar kinderen wel eens bestrafte, maar niet op de manier waarop haar kinderen dat vertellen. Volgens de vrouw smeden alle instanties in Zwolle een complot tegen haar.

De vrouw werd vorig jaar veroordeeld wegens geweld tegen een medewerker van Bureau Jeugdzorg. Haar advocate vond dat er weinig bewijs is in de zaak. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Deel dit artikel:

Reageren