Nieuws

Burgemeester Enschede verbiedt demonstratie supporters FC Utrecht

Demonstratie bij Grolsch Veste verboden
Demonstratie bij Grolsch Veste verboden © RTV Oost
Burgemeester Roelof Bleker van Enschede heeft voetbalsupporters van FC Utrecht verboden om vandaag te demonstreren in de binnenstad van Enschede en bij stadion Grolsch Veste vlak voor de wedstrijd FC Twente - FC Utrecht.
Van het demonstratieverbod is melding gemaakt op de site van de Supportersvereniging FC Utrecht en Stichting True Support. Zij wilden met de actie protesteren tegen het besluit van de burgemeester van Enschede om geen supporters van FC Utrecht toe te laten in het daarvoor bestemde uitvak van de Grolsch veste voor de wedstrijd FC Twente - FC Utrecht. Supporters van beide clubs leven op gespannen voet met elkaar, sinds incidenten in het recente verleden over en weer.
Supporters van FC Utrecht hoopten dit jaar wel de uitwedstrijd in Enschede te kunnen bijwonen, maar burgemeester Bleker stak daar een stokje voor. Ditmaal met de mededeling dat het verbod geen ‘eeuwigdurend’ besluit is en dat als het dit jaar goed gaat FC Utrecht supporters weer welkom kunnen zijn.

Demonstratiemelding

De Supportersvereniging FC Utrecht en Stichting True Support deden daarop een gezamenlijke demonstratiemelding om op zondag 22 januari 2023 te mogen demonstreren rond 11.30 uur op de Oude Markt dan wel bij het stadhuis te Enschede. Als alternatieve locatie is verzocht om rond 12.30 uur bij het uitvak van het stadion te demonstreren met een groep van maximaal 150 FC Utrecht supporters. Beide acties werden afgelopen vrijdag 20 januari om 23.33 uur door de burgemeester van Enschede verboden.
De politie was vandaag opvallend aanwezig in het centrum van Enschede. Mogelijk om te checken of er toch supporters uit Utrecht waren afgereisd naar Enschede, maar dat bleek niet het geval.
Politiewagens opvallend aanwezig in centrum Enschede rondom wedstrijd FC Twente - FC Utrecht
Politiewagens opvallend aanwezig in centrum Enschede rondom wedstrijd FC Twente - FC Utrecht © Dennis Bakker/News United
De FC Utrecht-fans legden zich neer bij het demonstratieverbod, maar wel met de aankondiging van grotere acties in overleg met het Supporterscollectief Nederland. Die worden gehouden in gemeenten waar burgemeesters negatieve besluiten voor uitsupporters nemen. Enschede is er daar dus één van, aldus het bestuur van de supportersvereniging FC Utrecht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.