nieuws

Vandaag in het nieuws: Haaksbergen vergadert over rapport monstertruckdrama

De gemeenteraad van Haaksbergen bespreekt vanavond het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar het montstertruckdrama. In het rapport haalt de Onderzoeksraad keihard uit naar de gemeente Haaksbergen. De raad spreekt vanavond over de inhoud van het rapport en over het functioneren van burgemeester Hans Gerritsen bij het verlenen van de vergunning.
Het is de vraag of de burgervader kan blijven zitten. Oppositiepartijen CDA en VVD hebben al laten weten dat ze een motie van wantrouwen overwegen. De GGH vindt zelfs dat de positie van het gehele college op het spel staat. Het voltallige college heeft immers gezegd dat de vergunning voor het evenement overeind blijft. De coalitiepartijen zwijgen tot nu toe en wachten vanavond af.

Burgemeester: "Rapport is waardevol en constructief"

Gerritsen zelf noemt het rapport een 'waardevol en constructief rapport' waarvan de gemeente kan leren. Ondanks de kritiek in het rapport op zijn functioneren trekt de burgemeester geen conclusies over zijn positie. "Weglopen is wel heel erg gemakkelijk."

Kritiek in rapport niet mals

De kritiek van de Onderzoeksraad in het rapport is niet mis. Volgens de Onderzoeksraad hebben alle betrokken partijen gefaald. De gemeente stelde amper eisen aan de vergunning en had niet voldoende kennis en expertise in huis om de risico's te kunnen inschatten. Ook was er te weinig betrokkenheid van de burgemeester.
De onderzoeksraad was ook kritisch naar de organisatie van het evenement. Stichting Sterevenementen zou hebben nagelaten om de risico's goed te onderzoeken. Daarnaast zou de bestuurder van de monstertruck hebben moeten weten dat het parkeerterrein te klein was en kende de stuntteam de risico's van de stunt niet genoeg.

B en W: vergunning terecht

Bij het drama reed op 28 september vorig jaar tijdens het evenement AutoMotorSportief een monstertruck het publiek in. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond. In maart dit jaar oordeelde de bezwarencommissie al dat de vergunning nooit verleend had mogen worden. Burgemeester en wethouders hielden de vergunning in stand.
 
Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.