nieuws

Burgemeester Gerritsen stapt op vanwege monstertruckdrama Haaksbergen, raad zegt vertrouwen op

Burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen stapt toch op. Alle fracties zegden vanavond tijdens een raadsvergadering over het monstertruckdrama het vertrouwen in hem op.
Gerritsen lag onder vuur na het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, waarin felle kritiek werd geuit op zijn functioneren. Zo zou de burgemeester niet voldoende betrokken zijn bij het verlenen van de vergunning. De gemeente stelde amper eisen aan de vergunning en had te weinig kennis en expertise in huis om de risico's te kunnen beoordelen.

Excuses, maar stap niet op

Voorafgaand aan de vergadering gaf Gerritsen nog aan dat hij niets zag in aftreden. Wel erkende hij dat er onder zijn bewind fouten zijn gemaakt. "Een gebrek aan alertheid, een gebrek aan scherpte bij het beoordelen van deze aanvraag, een te informele werkwijze in praktijk, amper betrokkenheid van het management. Deze kritiek is hard maar terecht. Ik erken deze fouten, neem de kritiek ter harte en bied daarvoor mijn excuses aan."
Tijdens de vergadering gaven alle fracties aan dat ze Gerritsen vooral het gebrek aan zelfreflectie verwijten. Ook dat hij de vergunning zoals hij was in stand zou houden, nam de raad hem ernstig kwalijk. Ze adviseerden hem dan ook op te stappen.

Vertrouwen is cruciaal

Na de schorsing kon Gerritsen niet anders dan zijn functie neerleggen. "Er is onvoldoende vertrouwen in mij als burgemeester en vertrouwen is cruciaal. Het was een eer om burgemeester van Haaksbergen te zijn. Ik heb hier een mooie en dynamische tijd gehad, maar er zijn helaas ook vreselijke dingen gebeurd. Ik wens slachtoffers en nabestaanden van het ongeluk met de monstertruck kracht en sterkte toe. Ik draag wat er is gebeurd in mezelf mee", verklaarde Gerritsen. Na de bekendmaking van Gerritsen is besloten de raadsvergadering te beëindigen.
 
Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.