nieuws

Proef van drie maanden met oproep tot gebed in moskee in Oldenzaal

In Oldenzaal wordt vanaf half juni een proef gehouden met een oproep tot gebed bij de Fatih moskee aan de Berkstraat. Burgemeester Schouten, het moskeebestuur en omwonenden hebben dat dinsdagavond afgesproken.
Enkele omwonenden zijn fel gekant tegen de oproep. De burgemeester vond zelfs dat sprake was van enkele discriminerende opmerkingen die hij na afloop niet wilde herhalen. Een meerderheid van de buurt stemde wel in met de proef. Het gemeentebestuur spreekt van een zogeheten herenakkoord, maar dat is nog niet ondertekend. Overigens heeft zo'n akkoord geen juridisch zeggingskracht.

'Plechelmuskerk produceert meer geluid'

De oproep tot gebed wordt elke vrijdagmiddag gehouden vanaf 12 uur, gedurende 5 minuten met maximaal 70 decibel, vergelijkbaar met een voorbijrijdende auto. Volgens burgemeester Schouten produceert de Plechelmuskerk meer geluid. Politieke partij PVV probeert politieke munt te slaan uit de discussie. In het gemeentehuis was een vertegenwoordiger aanwezig, maar die mocht van de politieke leiding geen commentaar geven. 
Na drie maanden zal worden bekeken hoe het verder gaat met de wekelijkse oproep. Burgemeester Schouten hoopt op een definitief akkoord. Volgens hem gaat het om een liberaal moskeebestuur en heeft hij geen enkele aanwijzing dat in de moskee sommige moslims radicaal zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.