'NAM moet schade vergoeden in Twente ontstaan door in bodem pompen afvalwater'

Alle schade die wordt veroorzaakt door mijnbouwwerkzaamheden moet door NAM worden vergoed. Daaronder valt ook het in Twente verwerken van afvalwater uit gas- en oliewinning, zegt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vandaag in een debat in de Kamer.

Minister Kamp heeft voor een klein deel van Groningen een regeling opgesteld voor de afhandeling en vergoeding van schade door de gasbevingen. Onder druk van bewoners en de Kamer is dat gebied uitgebreid. Nu blijkt dat ook in Twente forse schade ontstaat doordat de NAM haar afvalwater uit de gas-en oliewinning in de bodem dumpt. Ook in Drenthe en elders in Groningen ontstaat schade door mijnbouwwerkzaamheden. In Limburg kampt men al decennia met schade die is ontstaan door de kolenwinning daar.

"Het moet niet uitmaken of je in Noord-Oost Groningen woont, op Terschelling of in Overijssel, schade is schade", aldus Van Tongeren. "De wet zegt dat schade die wordt veroorzaakt door een bedrijf volledig vergoed moet worden door dat bedrijf. Dat geldt dus ook voor de NAM en andere gas- en oliebedrijven. Alle mijnbouwslachtoffers moeten op dezelfde manier worden geholpen." Van Tongeren zal in het debat vandaag voorstellen de bestaande regeling uit te breiden naar alle mijnbouwschade.

Het ministerie van Economische Zaken betaalt nu mee aan bepaalde schadegevallen. GroenLinks vindt dat bedrijven als Shell en Exxon, die elk jaar vele miljarden winst maken, kapitaalkrachtig genoeg zijn om de door hen veroorzaakte schade volledig te vergoeden. Van Tongeren: "Ik wil van Kamp de toezegging dat er geen cent belastinggeld wordt meebetaald aan het vergoeden van de schade."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren