nieuws

Brandweer wil onderzoek naar drone die beelden maakte bij brand in Borne

Grote brand industrieterrein Borne (drone beelden)
Grote brand industrieterrein Borne (drone beelden)
De brandweer in Twente is 'niet gelukkig' met de drone die beelden maakte van de grote brand in Borne woensdagochtend.
Volgens een woordvoerster van de brandweer levert zo'n drone gevaar op voor zowel de brandweerlieden als de bestuurder van de drone. De brandweer wil dat de politie onderzoek doet naar het gebruik van de drone.

Risico voor brandweer

Volgens de woordvoerster kunnen er tijdens het vliegen stoffen op de drone terechtkomen die schadelijk zijn voor de gebruiker. Daarnaast vormt de drone een risico voor de brandweerlieden die aan het werk zijn, aldus de woordvoerster.
De zaak is overgedragen aan de politie, die onderzoek gaat doen naar het gebruik van de drone.

"Wist wat ik deed"

Pascal Nijland, de dronebestuurder, zegt zelf van de regelgeving op de hoogte te zijn geweest. "Ik ken de regels en wist wat ik deed', zegt Nijland. "Ik ben ook expres niet boven brandweermensen gaan vliegen bijvoorbeeld."

Wat mag er wel en niet?

Maar wat mag er nu wel en niet met een drone? Dat verschilt nogal. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) is op dit moment bezig met een rechtszaak over deze vraag, want een fotograaf mag een stuk minder dan een willekeurige hobbyist zoals de filmer in Borne.

"Een particulier mag dit doen zonder vergunning", zegt Rosa García López, secretaris bij de NVJ. "Maar voor professionals gelden veel strengere regels. Die komen in trajecten met vergunningen en ontheffingen. Dat is hier niet van toepassing aangezien de bestuurder geen professional was en niet in opdracht werkte."

Voor wie meer informatie wil over de regels: De website drones.nl heeft alles over de regelgeving in Nederland op een rij gezet.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.