Nieuws

Eigenaar supermarkt opgepakt voor moord Enschedeër Jihad Jafo (update)

Een 46-jarige man is aangehouden in verband met de moord op Jihad Jafo.
Een 46-jarige man is aangehouden in verband met de moord op Jihad Jafo. © Politie Oost-Nederland
De 46-jarige Hamid S. uit Den Ham is eerder vandaag aangehouden in verband met de moord op de Enschedeër Jihad Jafo (32). De verdachte is eigenaar van een supermarkt in Hoogeveen. Het lichaam van Jafo werd afgelopen zomer gewikkeld in een kleed teruggevonden in het kanaal bij Bruchterveld.
De geboren Syriër Jafo verdween begin december 2021 van de aardbodem nadat hij in Enschede bij een onbekend persoon in de auto was gestapt. Die avond rond 21.30 uur pikten zendmasten in de buurt van Den Ham een laatste signaal op van Jafo's mobiele telefoon. Dat is circa 17 kilometer van de uiteindelijke vindplaats.

Codenaam 'Vlinder'

De politie formeerde een speciaal rechercheteam dat luistert naar de codenaam 'Vlinder'.
Het duurde uiteindelijk tot het voorjaar voordat zijn lichaam werd teruggevonden. Het stoffelijk overschot was verpakt in aan elkaar geplakte vuilniszakken en een deken die gefabriceerd is in Duitsland. Het pakket was verzwaard met een 17 kilo zwaar statief van een brandslang.

Drugskoerier

Omdat Jafo niet alleen tijdens zijn verjaardag - kort na zijn verdwijning - maar ook tijdens de daaropvolgende feestdagen niets van zich had laten horen, werd meteen al ernstig rekening gehouden met een misdrijf. Ook al omdat Jafo in het verleden als drugskoerier actief was geweest.
De politie veronderstelde eerder al dat het nieuwste misdrijf mogelijk verband houdt met Jafo's drugsverleden.
De eerder vanochtend aangehouden Syrische supermarkteigenaar uit Den Ham wordt verdacht van 'betrokkenheid bij de dood van Jihad Jafo', zoals de politie het formuleert. Woordvoerster Chantal Westerhoff laat echter weten dat meerdere aanhoudingen niet worden uitgesloten. Vooral ook omdat het volgens de politie voor één persoon onmogelijk was het verzwaarde lichaam te dumpen.
"Waarschijnlijk was daarbij een tweede persoon betrokken", aldus politiewoordvoerster Westerhoff.

'Goede vriend'

Afgelopen najaar werd de supermarkt van Hamid S. in Hoogeveen - een winkel in mediterrane levensmiddelen - doorzocht. Hamid S. vertelde destijds aan RTV Oost dat hij een goede vriend was van Jihad en dat hij "veel pijn" had van diens dood.
Behalve zijn winkel in Hoogeveen werd ook huiszoeking verricht in zijn woning in Den Ham. Hamid S. vertelde dat hij geen idee had waarom de politie hem in het vizier had.
Hamid S. is net als Jihad Jafo van Syrische afkomst.

Geschrokken reacties

In de straat Derckinck in Den Ham is de aanhouding nog maar net bekend. "Ik lees zojuist op de website van RTV Oost dat hij is gearresteerd. Maar dat is niet hier gebeurd. Hier was vanochtend alles rustig", zegt een buurtbewoner.
De aanhouding van hun collega-ondernemer gaat in het winkelcentrum De Weide in Hoogeveen intussen als een lopend vuurtje. "Ik kreeg zojuist een bericht van een collega", zegt een van de winkeliers. "Ik schrik hier behoorlijk van. Goh, zo'n aardig mannetje. Groette altijd vriendelijk. Nee, ik heb er niets van meegekregen. Maar ik zit met mijn winkel ook wat verderop en heb geen zicht op zijn winkel."
De directe buurman van de winkel van Hamid S. wil niet reageren. "Wij mogen van de politie niets zeggen", aldus een winkelbediende.

Bedrijfspand doorzocht

Vorige week nog doorzocht de politie een bedrijfspand aan de Josinkstraat in Enschede. Ook werd er forensisch onderzoek verricht. Volgens omstanders ging het om een zogenoemd luminolonderzoek, waarbij wordt gezocht naar bloedsporen. In het bedrijfspand werd in het verleden gehandeld in mediterrane levensmiddelen en verpakkingsmaterialen.

Gouden tip

De politie benadrukte echter meteen dat de eigenaar van dit pand niet wordt verdacht van strafbare feiten.
Politiewoordvoerster Chantal Westerhoff wil niet ingaan op de vraag of de doorzoeking van vorige week verband houdt met de aanhouding in het onderzoek naar de moord op Jihad Jafo.
De politie laat weten dat de gouden tip nog niet is binnengekomen en dat daarom de beloning van 20.000 euro intact blijft. De politie benadrukt dat tips vertrouwelijk worden behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.