Nieuws

Bier, boeren en borrelpraat; het Oost'n in Berlijn

De Grune Woche; de Europese landbouwtentoonstelling in Berlijn
De Grune Woche; de Europese landbouwtentoonstelling in Berlijn © ANP / Koen van Weel
Boeren, bestuurders en bedrijfsleven ontmoeten elkaar in Berlijn tijdens de internationale landbouw en consumentenbeurs de Grüne Woche. Naast bier en borrelpraat gaat het om promotie van de Nederlandse land- en tuinbouw. Het thema is voedsel dichtbij, duurzaamheid en de kracht van innovatie bij voedselproductie.
Natuurlijk ging het over de actuele situatie voor boeren in Nederland: zorgelijk en vol onzekerheden. Toch was er ook ruimte voor het zoeken naar verbinding. De agrarische sector-promotor Team Agro NL wil boeren stage laten lopen bij ambtenaren in Den Haag. Doel is de kloof tussen beleidsmakers en boeren te verkleinen door in de praktijk van elkaar te leren.

Kloof verkleinen

Akkerbouwer Jaap Lodders van Team Agro NL vindt de stage in deze roerige tijden belangrijk. "Juist nu is het goed om elkaar op te zoeken, je zorgen te uiten en van elkaar te leren. Er is weinig vertrouwen in de overheid op dit moment en dat begrijp ik. Maar wij blijven de verbinding zoeken. We gaan naar Den Haag, deze keer niet met trekkers, maar om stage te lopen."
Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof vindt het een fantastisch idee om boeren op stage mee te nemen in de Haagse praktijk. "Zo'n 100 ambtenaren hebben al op het boerenerf stage gelopen, hoe mooi is het om dat nu om te draaien. Mijn deur staat hiervoor altijd open en ook kritische vragen gaan we niet uit de weg. Ik vind het fantastisch."
De Grüne Woche waar boeren en bestuurders elkaar ontmoeten

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.