Nieuws

Hack Hof van Twente: rechter moet zich alsnog buigen over schadeclaim tegen systeembeheerder

Het gemeentehuis in Goor
Het gemeentehuis in Goor © ANP
De gemeente Hof van Twente en IT-provider Switch IT Solutions zijn het niet eens geworden over de schadeclaim, vanwege de hack in de gemeentelijke systemen. De gemeente had de IT-provider uit Enschede voor de rechter gesleept, maar die vroeg of ze er onderling niet alsnog uit konden komen. Dat is niet gelukt, waardoor de rechter alsnog uitspraak gaat doen in de veelbesproken hackzaak.
De IT-systemen van de gemeente Hof van Twente werden eind 2020 platgelegd door hackers. Het herstel van de systemen kostte zeker 4 miljoen euro. Dat geld wil de gemeente verhalen op Switch IT, bleek tijdens de rechtszaak eind november.
Advocaat Anne-Wil Duthler van de gemeente sprak in de rechtbank van 'een wanprestatie' van het IT-bedrijf. Tijdens de rechtszaak bleek dat de gemeente blind vertrouwde op de Enschedese IT-provider: ten tijde van de hack was er slechts een halve fte verantwoordelijk voor het systeembeheer van de gemeente.
"Hello, need data back? Contact us fast." Hackers legden twee jaar geleden alle systemen van de gemeente Hof van Twente plat. In ruil voor een bedrag van 750.000 euro wilden de hackers de systemen weer vrijgeven, maar de gemeente weigerde in zee te gaan met de criminelen. Het opnieuw opbouwen van alle gemeentelijke systemen heeft ruim 4,2 miljoen euro aan gemeenschapsgeld gekost, omgerekend zo'n 120 euro per inwoner.
De rechtbank in Enschede gaat zich nu alsnog buigen over de schadeclaim, omdat beide partijen er dus niet onderling zijn uitgekomen. Een woordvoerder van de rechtbank zegt dat er waarschijnlijk begin april een uitspraak wordt gedaan in de zaak.
Advocaat Duthler van de gemeente wil verder niet inhoudelijk reageren. Ze laat het bij de reactie: "Er zijn geen ontwikkelingen".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.