Nieuws

Politie Oost-Nederland hielp Amerikanen bij groot witwasonderzoek

Afbeelding ter illustratie, dit zijn niet de agenten die betrokken waren bij het onderzoek
Afbeelding ter illustratie, dit zijn niet de agenten die betrokken waren bij het onderzoek © ANP / Joris van Gennip
Cybercrimespecialisten van de politie Oost-Nederland hielpen mee met een internationaal witwasonderzoek naar de cryptodienst Bitzlato. Mensen achter die dienst zouden hebben geholpen bij het witwassen van een miljard euro aan crimineel geld. Dat zou zijn omgewisseld in Russische roebels.
Het onderzoek werd geleid door de Franse en Amerikaanse autoriteiten. De politie twittert dat rechercheurs uit Oost-Nederland met het specialisme cryptovaluta hebben meegewerkt.
Tekst gaat verder onder de tweet
Bitzlato staat geregistreerd in Hongkong, maar draaide vanuit Frankrijk. Daar konden gebruikers snel virtuele valuta zoals bitcoin omwisselen. Dat is legaal, maar volgens Europol was ongeveer de helft van al het geld op het platform verdiend met misdaad.

Drugshandel en kindermisbruik

Zo zouden Bitzlato-gebruikers actief zijn geweest op Hydra Market, een grote illegale onlinemarktplaats die vorig jaar is opgerold. Daar handelden mensen in drugs, gestolen gegevens en vervalste documenten. Via Bitzlato zou ook zijn betaald voor gijzelsoftware en beelden van kindermisbruik.
De vermeende bestuursvoorzitter, financieel directeur en marketingbaas van Bitzlato werden opgepakt in Spanje. De mogelijke beheerder van het netwerk is gearresteerd in de Verenigde Staten. Ook op Cyprus werd iemand aangehouden en in Portugal is een mogelijke betrokkene verhoord.

Miljoenen in beslag genomen

Voor ongeveer 18 miljoen euro aan virtueel geld is in beslag genomen, evenals auto's en apparatuur. Voor 50 miljoen euro aan virtueel geld van gebruikers is bevroren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.