nieuws

Staphorst presenteert begin juli uitkomsten onderzoek naar integriteit ambtenaren

Gemeentehuis in Staphorst
Gemeentehuis in Staphorst © RTV Oost
Zijn ambtenaren in de gemeente Staphorst die zich bezighouden met ruimtelijke ordening integer of niet? Dat moet blijken uit een onderzoek dat de gemeente doet, waarvan begin juli de resultaten worden gepresenteerd. De gemeente onderzoekt een aantal ernstige aantijgingen van burgers die menen met opzet benadeeld te zijn door ambtenaren.
RTV Oost kwam een aantal maanden geleden met verhalen over ambtenaren die moedwillig onjuiste informatie zouden verstrekken aan burgers. Er kwamen meerdere klachten binnen en een aantal families deed hun verhaal. Volgens hen verwaarlozen ambtenaren hun taken en bepalen ze hun eigen regels. In de meeste gevallen zou de gemeente niet willen optreden tegen illegale situaties, waardoor anderen overlast ondervinden.

Onderzoek door Openbaar Ministerie

Naar aanleiding van een aangifte bij de politie doet het OM daarnaast onderzoek naar mogelijk strafbare feiten, gepleegd door het ambtelijk apparaat. De beschuldiging luidt dat medewerkers van de gemeente met opzet bestemmingsplankaarten zouden gebruiken die afwijken van de originele kaarten, waardoor burgers simpelweg kansloos worden. De twee onderzoeken, strafrechtelijk en het onderzoek naar de integriteit van ambtenaren, staan los van elkaar.

Extra raadsvergadering
Gemeentesecretaris Patrick Rossen startte naar aanleiding van de aantijgingen een onderzoek. Hij laat het onderzoek toetsen door een extern bureau. Op 2 juli wordt er een extra openbare raadsvergadering gehouden om te praten over de uitkomsten. "De verwachting is dat dan het interne onderzoek van de gemeentesecretaris extern en onafhankelijk is getoetst en dat er dan over gesproken kan worden door het college met de raad in een openbare raadsvergadering", zegt een woordvoerster van de gemeente.

Voordat de uitkomsten op tafel liggen, zwijgen burgemeester en wethouders. Dat bleek dinsdagavond toen ChristenUnie-voorman Dik Vedder vragen stelde over deze zaak. Op de vragen welk extern bureau het onderzoek toetst en wat de onderzoeksopdracht is kwam geen antwoord, net als op de vraag of alleen de betrokkenen worden gehoord die bij RTV Oost aan het woord kwamen of dat ook andere zaken onderzocht zijn.
Die antwoorden komen volgens burgemeester Joop Alssema op de raadsvergadering van 2 juli.
Over deze berichtgeving heeft de Raad voor de Journalistiek een uitspraak gedaan. Klik hier voor een overzicht van alle gerelateerde artikelen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.