Nieuws

Eerste kledingbieb van Overijssel opent in Lemelerveld

Kledingbieb Lemelerveld
Kledingbieb Lemelerveld © Maureen Lenters / RTV Oost
Een inloopkast van honderd vierkante meter in Lemelerveld, zo ziet de eerste kledingbieb van Overijssel eruit. Op woensdag 25 januari wordt de bibliotheek feestelijk geopend.
Eerste kledingbieb van Overijssel opent in Lemelerveld
Het idee komt van een groep vrijwilligers van Duurzaam Leefbaar Lemelerveld. Dankzij giften van mensen uit Lemelerveld en omstreken kon de enorme inloopkast worden gevuld met kledingstukken.

Hoe werkt het?

Iedereen uit de regio kan kleding komen lenen, zoals je in de bibliotheek een boek kan gaan lenen. Feestkleding lenen is in Nederland al een bekend concept, zoals met carnaval. ‘Gewone’ kleding lenen gebeurt echter nog niet zoveel in Nederland, hoewel het idee elders in het land al wel gebruikt wordt. Een kwartaalabonnement voor de kledingbieb in Lemelerveld kost twintig euro.
Namens Duurzaam Leefbaar Lemelerveld houden Christel Neppelenbroek en Jolanda Ramerman zich bezig met de uitvoering. Ramerman heeft een achtergrond in het bibliotheekwerk en is als vrijwilligster op verschillende manieren bezig rondom het thema duurzaamheid. Neppelenbroek werkt al jaren in de mode.

Omloopsnelheid

''Het betekent dat we kleding opnieuw gaan gebruiken, we proberen de omloopsnelheid van de kleding op deze manier te verhogen'', zegt Ramerman. Gemiddeld wordt een kledingstuk ongeveer dertig keer gedragen.
Volgens de vrijwilligers is het een mooie manier om bewust met kleding om te gaan. Zodat je regelmatig iets anders kan dragen, zonder de kleding daadwerkelijk aan te schaffen. De kledingbieb richt zich dan ook op meisjes en vrouwen vanaf ongeveer 10 jaar.

Geen herenkleding

Hoewel er nog geen herenkleding is, kan daar in de toekomst nog wel verandering in komen. ''Mocht het echt een supergroot succes worden en we krijgen er een ruimte bij, kunnen we herenkleding ook overwegen'', zegt Ramerman.

Atelier

Om de kringloop van textiel nog verder te verduurzamen is naast de kledingbieb ook een atelier ingericht. Daar kunnen kapotte kledingstukken worden gerepareerd. Als ze echt niet meer draagbaar zijn, worden stof, knopen, ritsen of andere fournituren eraf gehaald voor hergebruik
Op woensdag 25 januari om 16:00 uur wordt de kledingbieb officieel geopend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.