Nieuws

Statushouder Nasr kan door Overijssels project aan de slag als elektricien

Statushouder Nasr is in opleiding tot elektricien
Statushouder Nasr is in opleiding tot elektricien © RTV Oost
Overijssel staat te springen om extra vakmensen, voor bijvoorbeeld de bouw van huizen of het installeren van warmtepompen. Met het project 'Overijssels Vakmanschap' helpt de provincie bedrijven bij het opleiden van vakmensen. Een van hen is statushouder Nasr Sulainman: hij werkt als elektricien in opleiding bij nieuwbouwhuizen in Deventer.
Vlak voor het oude Sint Geertruidenziekenhuis in Deventer werkt statushouder Nasr in één van de nieuwbouwhuizen. Hij bevestigt een stekkerdoos aan de muur en helpt bij het installeren van de warmtepomp. "Ik heb heel veel interesse in elektra, daarom werk ik als elektricien", vertelt hij. "Ik vind dit werk echt leuk. Vanaf hier kan ik me verder ontwikkelen. We werken hier in een goed en fijn team."
Nasr is een van de mensen die dankzij het project 'Overijssels Vakmanschap' aan de slag kan. "Deze huizen staan er niet zomaar", zegt gedeputeerde Tijs de Bree. "Daar heb je, behalve grondstoffen, ook vakmensen voor nodig. Daar is in Overijssel heel veel vraag naar."
Nasr aan het werk in de woning:
Statushouder Nasr kan dankzij Overijssels project werken als elektricien
De Bree haalt Nasr als voorbeeld aan. "Hij wordt opgeleid om warmtepompen en alarminstallaties te installeren en om elektrotechnische installaties aan te leggen. Hij kan het als het goed is na een tijdje allemaal zelf. En na verloop van tijd hebben wij er weer een vakman bij. Zo helpen wij mensen en bedrijven elkaar te vinden."

Honderden mensen

De provincie wil op het gebied van de energietransitie zeker honderd mensen aan een baan helpen. "Maar het hele project heeft al honderden mensen bij het werk geholpen", benadrukt De Bree. "Dit soort dingen gaan overigens niet altijd makkelijk; het vraagt van iedereen wat. Niet elke ondernemer heeft de capaciteit en de middelen om zo iemand te begeleiden. Het vraagt ook wat van de mensen en de werkgevers die het willen. Wij kunnen het als provincie bij elkaar brengen. Dat het nu een succes is, daar ben ik best wel trots op."
Met de bestuurders van Overijssel blikken we terug op de afgelopen vier jaar. De gehele reportage met gedeputeerde Tijs de Bree is vanavond om 17.10 uur te zien op TV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.