Nieuws

'Kruimeldief' Gilla (79) gaat na 35 jaar opruimen zwerfvuil met pensioen: 'Maar stilzitten is er niet bij'

Gilla Vronik ruimde 35 jaar lang zwerfafval op in haar wijk Hasseler Es, maar gaat nu met pensioen.
Gilla Vronik ruimde 35 jaar lang zwerfafval op in haar wijk Hasseler Es, maar gaat nu met pensioen. © RTV Oost / Oene Loonstra
Een toch wel opmerkelijk jubileum. Gilla Vronik ruimt al 35 jaar lang zwerfvuil op in de Hengelose woonwijk Hasseler Es. Maar de 79 lentes tellende 'kruimeldief' houdt het nu voor gezien en gaat met 'afvalpensioen'. "Ik merk toch wel dat ik ouder word. Wil gewoon minder verplichtingen. Al helpt het dat ik weet dat ik twee fantastische opvolgsters heb. Anders weet ik eerlijk gezegd niet of ik wel was gestopt."
Hoe het ooit allemaal begon? Het was drieënhalf decennia geleden dat ze zich mateloos stoorde aan het vele rondslingerend vuil bij de visvijver voor haar huis. "In die jaren lieten de vissers gewoon alles liggen. Ik ben toen begonnen om in mijn eentje iedere avond de rotzooi rond de vijver op te ruimen."

Bijbaantje jongeren

Van het een kwam al snel het ander. "Omdat ik merkte dat veel mensen in de wijk zich stoorden aan zwerfafval besloten we een werkgroep op te richten." Een stel jongeren ging vervolgens iedere zaterdag namens de Milieu Werkgroep Hasselo op pad om op te ruimen. Iets wat wel vaker door jongeren wordt gedaan, maar dan vaak in de vorm van een door justitie opgelegde taakstraf. "Daar waren inderdaad weleens misverstanden over. Maar deze jongeren kregen een kleine vergoeding. Deden dit puur om een zakcentje bij te verdienen."

Wachtlijst

In de loop der jaren is het opruimen zelfs uitgegroeid tot een populair bijbaantje. "Het groepje bestaat nu uit zes jongeren en er is zelfs een wachtlijstje van kandidaten die graag aan de slag willen, maar eerst moeten wachten tot er een plekje vrijkomt. Blikjes, plastic zakken, we komen van alles tegen. Nee, drugsafval is hier in deze wijk gelukkig niet aan de orde."

Met pensioen

Na 35 jaar vindt Gilla Vronik het leuk geweest en houdt ze het als voorzitter van de Milieu Werkgroep Hasselo voor gezien. "Ik merk aan alles dat ik ouder word. Dit jaar word ik tachtig en wil gewoon minder verplichtingen."
Ze zal heus nog weleens bukken als er weer eens rotzooi op de grond ligt, maar voor de rest gaat ze genieten van haar welverdiende pensioen. Al is stilzitten er bepaald niet bij. "Ik sta nog twee keer in de week in de winkel bij Terre des Hommes, een organisatie die tweedehands spullen verkoopt voor het goede doel. Zing in het koor van de Thaborkerk. Heb een nieuwe vriend en ga twee keer in de week sporten. Heb dus een goedgevulde agenda."
En wat ook scheelt: ze weet dat haar levenswerk in goede handen is. Zoals ook dezer dagen de wijk er spic en span bij ligt. "Ik heb twee fantastische opvolgsters. Anders weet ik eerlijk gezegd niet of ik wel was gestopt. Maar ik weet nu dat de wijk er ook de komende tijd mooi schoon bij ligt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.