nieuws

Filemon Wesselink laat mensen zelf Jezus kruisigen

Het speelgoedpakket
Het speelgoedpakket
"Crucify Jesus by Yourself!" Veel mensen zullen even raar opkijken als ze een kruisig-Jezus-zelf-speelkit in de winkel zien liggen. Presentator Filemon Wesselink heeft er echter een andere bedoeling mee.
Wesselink doet mee aan het kunstfestival Twente Biënnale dat vandaag begint en maakte daarvoor het opvallende kunstwerk.
"Het 'trademark' van de christenen is de crucifix en het beeld van het lichaam van Jezus aan het kruis. Ik ben christelijk opgevoed en heb dit beeld mijn hele jeugd gezien", zegt Wesselink over de inspiratie voor het pakket.
"Tijdens een reis naar Israël werd ik veel geconfronteerd met dit beeld. Tegelijkertijd waren er vele toeristische marktkraampjes waar speelgoed werd verkocht. Wapens werden vastgehouden door ‘action figures’, maar het wrede beeld van Jezus aan het kruis was nergens te bekennen."

"Mag dit van de christenen?"

Volgens de presentator is het de bedoeling dat mensen bij het speelgoed vragen gaan stellen. "Aan welke kant sta je wanneer je Jezus aan het kruis nagelt? Zonder kruisiging was het christendom immers niet zo groot geweest. Mag dit van de christenen? En wanneer ze dit goedkeuren wat zegt dat dan over de staat van het christendom? Voelt men zich schuldig wanneer men dit koopt en de kruisiging voltooit? En als men zich schuldig voelt, is men dan niet per definitie gelovig?"

The Passion

Het is geen toeval dat Wesselink dit kunstwerk maakt voor een festival in Enschede. De stad waar de Twente Biënnale plaatsvindt was ook het decor van het TV-spektakel The Passion. "Hierin werd de 'Disney-fisering' van het christendom op gang geschoten", zegt Wesselink. "Dit is de volgende stap in de ontheiliging van het christendom."
Het festival Twente Biënnale begint donderdag en loopt tot en met 7 juni. De kunst van Filemon Wesselink is dit weekend te zien in het Balengebouw.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.