Nieuws

Corona wordt steeds verder naar achtergrond gedrongen, Ommen negatieve uitschieter

Het aantal positieve coronatesten dat de GGD afneemt, lijkt steeds verder te dalen.
Het aantal positieve coronatesten dat de GGD afneemt, lijkt steeds verder te dalen. © ANP
Bijna drie jaar nadat in Overijssel de eerste coronabesmetting werd geregistreerd, lijkt het virus toch definitief naar de achtergrond gedrongen te worden. Landelijk kregen de afgelopen twee weken 1749 mensen via de GGD te horen dat ze corona hebben. Dat waren er twee weken geleden nog bijna 4.500. Opvallend: Ommen is één van de vijf gemeenten in Nederland met de meeste meldingen per 100.000 inwoners de afgelopen week.
Op woensdag 4 maart 2020 werd bekend dat de eerste Overijsselaar met corona een inwoner van Borne was. Daar werd destijds in het dorp vrij laconiek op gereageerd. Wat volgde waren twee jaren die gekenmerkt werden door anderhalve meter afstand, testen, zelftesten, quarantaines, overvolle ziekenhuizen, lockdowns en allerlei andere overheidsmaatregelen.

Handjevol

Dat is alweer een tijdje voorbij en het aantal besmettingen, normaal hoog in de winter, neemt juist af. Die conclusie is te trekken uit cijfers van de GGD. Daaruit blijkt dat in het merendeel van de Overijsselse gemeenten nog maar een handjevol coronabesmettingen door de GGD wordt vastgesteld.
In Olst-Wijhe en Dalfsen werden tussen 11 januari en 24 januari zelfs helemaal geen positieve testen meer afgenomen. Uiteraard testen de meeste mensen zelf. Omdat niet iedereen met klachten naar een teststraat gaat, houdt het RIVM de verspreiding van het virus ook bij via het platform Infectieradar.
Het aandeel mensen dat via die weg zegt klachten te hebben die bij corona horen, is afgelopen week verder afgenomen. Net als het aantal positieve uitslagen van een zelftest. Ook in het rioolwater daalde landelijk gezien het aantal virusdeeltjes.

Hoe zit dat in Overijssel?

Overijssel volgt het landelijke beeld. In de meeste gemeenten kregen de afgelopen twee weken nog maar een paar inwoners van de GGD te horen dat ze positief getest hadden op corona. In Kampen waren dat er bijvoorbeeld vijf, in Zwartewaterland drie, in Dinkelland vijf, in Staphorst drie en in Borne zes.
Natuurlijk waren er ook gemeenten waar het aantal besmettingen een stukje hoger ligt, maar ook daar blijft het aantal besmettingen beperkt tot enkele tientallen. Enschede spant de kroon met 37 besmettingen. Maar relatief valt het daar best mee; per 100.000 inwoners zijn er 23 coronabesmettingen.

Ommen

Ommen valt wat dat betreft op in negatieve zin. Hoewel er maar tien besmettingen waren de afgelopen twee weken zijn dat 54,2 positieve uitslagen per 100.000 inwoners. Daarmee hoort Ommen bij de vijf gemeenten in Nederland met de meeste meldingen per 100.000 inwoners.

Hoeveel coronabesmettingen zijn de afgelopen twee weken in jouw gemeente door de GGD geregistreerd?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.