Nieuws

Staphorst wil leren van ongeregeldheden rond Sinterklaasintocht

Demonstranten KOZP werden tegengehouden in Staphorst
Demonstranten KOZP werden tegengehouden in Staphorst © Persbureau Meter
Staphorst laat een onafhankelijk adviesbureau uitzoeken welke lessen de gemeente kan trekken uit de gebeurtenissen voor, rond en na de Sinterklaasintocht van 19 november vorig jaar. Het onderzoek richt zich op de ongeregeldheden tijdens de intocht, de agressie van de plaatselijke bevolking tegen aanhangers van Kick Out Zwarte Piet en de uiteindelijke afgelasting van de anti-zwartepiet demonstratie . De focus ligt daarbij op het eigen handelen van de gemeente.
Direct na de incidenten op 19 november rond de intocht van Sinterklaas, waarbij demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werden tegengehouden op toegangswegen naar het Staphorst en ook fysiek werden belaagd, kondigde burgemeester Jan ten Kate aan te willen laten onderzoeken waar het misging ondanks de massale aanwezigheid van politie en ME. Uit veiligheidsoverwegingen besloot hij de demonstratie, waarvoor toestemming was gegeven, op laatste moment te verbieden.

Rol van gemeente

In december vorig jaar heeft het Staphorster college het adviesbureau RadarAdvies de opdracht gegeven om een onderzoeksvraag te formuleren naar de rol van de gemeente bij de geweldsescalatie en hoe de gemeente eventueel had kunnen voorkomen dat het uit de hand liep. Burgemeester Jan ten Kate: “Het is goed om ons eigen handelen te laten onderzoeken en ook dat dit onafhankelijk gebeurt.”
Het onderzoeksbureau verwacht in april/mei de resultaten van het onderzoek te kunnen delen met de gemeente. Naast een media-analyse en analyse van documenten die een rol hebben gespeeld in de voorbereiding en de landelijke en gemeentelijke evaluaties van Sinterklaasintochten gaat het onderzoeksbureau in gesprek met mensen vanuit de gemeente, en ook met andere betrokkenen. Bijvoorbeeld met betrokkenen van KOZP, het Sinterklaascomité, Amnesty International, politie en het OM.

Optreden politie

Daarnaast vindt er een onderzoek vanuit de Inspectie Veiligheid en Justitie plaats naar het optreden van de politie. Dit onderzoek staat los van het onafhankelijk onderzoek van de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.