Nieuws

Hamid S. uit Den Ham, verdacht van gewelddadige dood Jihad Jafo, langer vast

Nadat hij maandenlang was vermist, werd het lichaam van Jihad Jafo teruggevonden in het kanaal bij Bruchterveld.
Nadat hij maandenlang was vermist, werd het lichaam van Jihad Jafo teruggevonden in het kanaal bij Bruchterveld. © Politie Oost-Nederland
De 46-jarige Hamid S. uit Den Ham, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Jihad Jafo (32) uit Enschede, blijft langer vastzitten. Het voorarrest is door de onderzoeksrechter vanmiddag met veertien dagen verlengd. Nadat Jafo destijds maandenlang was vermist, dook zijn in plastic gewikkelde lichaam weer op in het kanaal bij Bruchterveld.
Hamid S. wordt verdacht van 'betrokkenheid bij de dood van Jafo', zo liet de politie weten bij S.' aanhouding begin deze week.

Mogelijk meer aanhoudingen

Het rechercheteam Vlinder - zoals het onderzoek heet - sluit echter meerdere aanhoudingen niet uit, omdat er ernstig rekening mee wordt gehouden dat er meer personen bij het misdrijf zijn betrokken. Daarbij baseert de recherche zich onder meer op de wijze waarop het lichaam van Jafo werd gedumpt. Zijn stoffelijk overschot werd namelijk niet alleen in plastic gewikkeld, maar ook nog eens verzwaard met een 17 kilo zwaar statief van een brandslang. Volgens de politie is het vrijwel onmogelijk dat dit het werk is van één persoon.
Het statief van de brandslang waarmee het ontzielde lichaam van Jihad Jafo was verzwaard.
Het statief van de brandslang waarmee het ontzielde lichaam van Jihad Jafo was verzwaard. © Recherchedossier Vlinder

'Goede vriend'

Hamid S. heeft een supermarkt in mediterrane producten in winkelcentrum De Weide in Hoogeveen. In oktober was zijn winkeltje dagenlang gesloten omdat de forensische recherche het doorzocht op sporen die verband hielden met de brute dood van Jafo. Ook werd huiszoeking verricht in de woning van de ondernemer aan het Derckinck in Den Ham.
Tegenover RTV Oost vertelde Hamid S. dat het slachtoffer Jihad een goede vriend van hem was en dat hij "veel pijn" had van diens dood. Hamid vertelde verder dat hij zelfs nog boodschappen had geregeld voor de verjaardag van een van drie jonge kinderen van Jafo.
De halal-supermarkt van Hamid S. in Hoogeveen was dagenlang gesloten voor sporenonderzoek door de forensische recherche.
De halal-supermarkt van Hamid S. in Hoogeveen was dagenlang gesloten voor sporenonderzoek door de forensische recherche. © Persbureau Meter
Na het verjaardagspartijtje werd Jafo door een vriend opgehaald. Kort daarop zou hij uit de auto van die vriend zijn gestapt, omdat hij iemand wilde spreken die bij een Mercedes stond met Duits kenteken. Vervolgens verdween hij van de aardbodem.
Zijn laatste levensteken is het signaal dat zijn mobiele telefoon uitstraalde. Dit werd opgepikt door zendmasten in de buurt van Den Ham, woonplaats van verdachte Hamid S. en zeventien kilometer van de uiteindelijke vindplaats.

Drugsverleden

Zowel Jafo als Hamid S. zijn van Syrische afkomst. Van Jafo is bekend dat hij zich in het verleden bezighield met drugstransporten. De politie meldde ten tijde van zijn vermissing al dat er mogelijk een verband bestaat met zijn drugsachtergrond.

Reactie advocaat

Süleyman Yaprak, de advocaat van Hamid S. laat weten dat justitie zogenoemde beperkingen tegen zijn cliënt heeft opgelegd, wat inhoudt dat hij behalve met zijn raadsman geen enkel contact met de buitenwereld mag hebben. "Om die reden kan ik niets zeggen", aldus de strafpleiter.
De onderzoeksrechter bepaalde vanmiddag dat de beperkingen voorlopig gehandhaafd blijven.
Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde uitgebreid aandacht aan de 'zaak-Jihad Jafo'. Daarin vertelt een man uit Bruchterveld hoe hij samen met zijn vierjarig dochtertje het lijk met een bootje uit het water haalde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.