Nieuws

Toch weer onrust onder bewoners Vijverhof Steenwijk

Voormalig ouderencomplex De Vijverhof in Steenwijk
Voormalig ouderencomplex De Vijverhof in Steenwijk © RTV Oost
Ondanks een uitspraak van de rechter vorige maand waarin gesteld werd dat de bewoners huurbescherming hebben, is er toch weer onrust onder de tijdelijke huurders van de appartementen in het voormalige ouderencomplex De Vijverhof in Steenwijk. De nieuwe eigenaar wil het pand volledig revitaliseren, maar onbekend is of de huurders intussen kunnen blijven wonen.
Tijdens het kort geding voor de rechtbank in Zwolle deed de vastgoedbeheerder nog heel schimmig over wie de nieuwe eigenaar van het pand zou worden. Want die verkoop zou de reden zijn dat alle tijdelijke huurders eind december het pand hadden moeten verlaten. Contractueel was vastgelegd dat het complex veegschoon en vrij van huurders zou worden opgeleverd.
Omdat de naam van de nieuwe eigenaar niet bekend gemaakt mocht worden, en omdat ook niet duidelijk werd waarom de huurders zo snel zouden moeten verhuizen, mochten de bewoners van de rechtbank voorlopig blijven wonen. Veel van hen hadden door die uitspraak ook tijdens de kerstdagen een dak boven hun hoofd. Maar inmiddels is nieuwe onrust ontstaan.

Nieuwe eigenaar heeft plannen

Het voormalige ouderencomplex in de wijk Oostermeenthe is inmiddels de nieuwste aanwinst van vastgoedontwikkelaar Van Lenferink Groep in Zwolle. Die heeft vooralsnog niet direct grootse plannen met het gebouw. "We overwegen om het volledige pand te revitaliseren", meldt CEO van de Lenferink Groep Emiel Brink desgevraagd.
Volgens Brink is het pand niet zo slecht dat er gesloopt moet worden en zelfs van een grote renovatie hoeft geen sprake te zijn. "Met een flinke opknapbeurt moeten de 95 appartementen weer voor jaren mee kunnen", zo is zijn overtuiging.
Intussen trekken volgens de bewoners steeds meer arbeidsmigranten in de appartementen. "Veel Polen die zeggen dat ze hier binnenkort ook gaan verbouwen", weet een van de huurders te melden die eind vorig jaar nog voor de rechter probeerde duidelijkheid te krijgen over de woonsituatie.
Problemen bij appartementencomplex Vijverhof in Steenwijk
Problemen bij appartementencomplex Vijverhof in Steenwijk © RTV Oost

'Onveilig gevoel'

"Er wordt gezegd dat de bewoners tijdelijk hun appartement moeten verlaten om de verbouwing mogelijk te kunnen maken. Maar dat weten we niet zeker, want we hebben nog niet gesproken met de nieuwe eigenaar."
Intussen heeft een aantal jongere vrouwelijke huurders al een paar keer overlast ervaren van de arbeidsmigranten. "Deze week hebben twee van hen vijf keer op één avond aangebeld bij ons. Ze willen graag vrienden worden en een gezellige tijd met ons hebben."
De meiden hebben de mannen buiten de deur weten te houden, maar daar wilden ze niet vertrekken. "Wij vinden ze vooral opdringerig en we voelen ons nu niet meer veilig hier. Als vrouw alleen vraag je je toch af of ze niet een manier vinden om binnen te komen."
Eerder deze week zijn om deze reden ook politieagenten in het pand geweest.
CEO Emiel Brink van de Lenferink Groep kent deze verhalen niet. "We hebben de bewoners van het kort geding inmiddels twee keer uitgenodigd voor een gesprek, maar daar willen ze niet op ingaan."
Brink kan daarom niet veel met de aantijgingen van onveiligheid. "We hebben een brief ontvangen van de advocaten van de huurders. Daarin staat dat we ze als groep moeten behandelen en niet als individuen. Maar er liggen wel individuele tijdelijke huurovereenkomsten."

Advocaten

Etienne Prins, advocaat van de tijdelijke huurders bevestigt de brief aan de nieuwe eigenaar. Er is ook een reactie op gekomen, maar die geeft geen antwoord op de vragen van de huurders.
"De Lenferink Groep zegt de bewoners van De Vijverhof niet als huurders te zien. Dat kan, maar het is wel in strijd met het voorlopig oordeel van de kort gedingrechter. Bovendien weten de huurders niet naar welke rekening ze het huurbedrag moeten overmaken."
Al met al lijkt het erop dat er onder bewind van de nieuwe eigenaar voorlopig weinig meer zekerheid is voor de bewoners van het voormalige ouderencomplex in Steenwijk. "Het is vooralsnog zeker geen koek en ei tussen beide partijen, ook al wil de Lenferink Groep anders doen geloven."
Eerder al kwam De Vijverhof in het nieuws omdat de vastgoedbeheerder huurders dreigde met illegale huisuitzettingen. Zo heeft de politie de afgelopen tijd meermaals moeten ingrijpen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.