Nieuws

OV-fiets bij station Zwolle is nu te ontgrendelen met een OV-chipkaart

OV-fietsen bij station Zwolle nu ook te huur met OV-chipkaart
OV-fietsen bij station Zwolle nu ook te huur met OV-chipkaart © NS
Voor het in gebruik nemen van een OV-fiets bij station Zwolle is het niet meer nodig om het slot te openen met een sleutel. Het ontgrendelen gaat voortaan gewoon met de OV-chipkaart.
Reizigers op het station Zwolle kunnen voortaan een OV-fiets huren waarvoor ze geen sleutel meer nodig hebben. Het elektronische slot is te openen met de OV-chipkaart. Het gaat in Zwolle om vierhonderd OV-fietsen.
Het elektronische slot opent door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Als er een OV-fietsabonnement op de OV-chipkaart staat, springt het slot vanzelf open. Na gebruik kan de fiets weer op slot worden gezet door de knop op het slot in te drukken en het ringslot te sluiten. De huur wordt automatisch beëindigd na het sluiten van het slot.

Fietssleutels raken kwijt

Reden om het gebruik van de OV-fiets te regelen via een chipkaart is dat er jaarlijks zo'n tweeduizend fietssleutels kwijtraken. Dat komt veelal doordat reizigers uit gewoonte de sleutels in hun zak steken en per ongeluk mee naar huis nemen. De sloten moeten dan worden opengeknipt. Zonde van de sloten en de kosten om de fiets van een nieuw slot te voorzien en vervelend voor reizigers want de OV-fiets is dan niet beschikbaar.

Populaire fiets

Met de OV-fiets wil NS het reizen met de trein zo aantrekkelijk mogelijk maken. NS biedt op dit moment bijna 22.000 fietsen aan op bijna driehonderd huurlocaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen. Het aantal ritten steeg van 1,5 miljoen in 2014 naar 5,2 miljoen in 2019 en stijgt dit jaar verder door. De fiets blijkt voor reizigers die verlegen zitten om vervoer bijzonder populair.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.