Nieuws

Failliete afvalverwerker Talen procedeert weer bij Raad van State

Failliete afvalverwerker Talen procedeert weer bij Raad van State
Failliete afvalverwerker Talen procedeert weer bij Raad van State © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
Na een hele reeks geruchtmakende zaken over afvalstort op straat en inzameling van te veel afval, heeft afvalverwerker Talen uit Staphorst zich weer gemeld bij de Raad van State. Hij wil een boete van 5.000 euro van tafel, omdat hij vindt dat die onterecht is opgelegd door de provincie.
Talen is persoonlijk failliet verklaard. "Maar mijn vijf BV’s niet", zegt hij triomfantelijk. "Mijn wagens rijden nog overal rond." Hij zamelt nog steeds afval in, maar heeft niet meer een eigen stortplaats. Dat is het gevolg van het intrekken van zijn vergunning door de provincie.
"We probeerden hem in het gareel te krijgen", aldus een woordvoerder van de provincie. Maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Volgens Talen betekende het intrekken van de vergunning automatisch de sluiting van zijn bedrijf en een faillissement.

Boete

De boete van 5.000 euro is het gevolg van het inzamelen van afval dat Talen niet mocht accepteren volgens zijn vergunning. In 2017 werd een vracht met lekkende verfblikken afgeleverd op de toenmalige stortplaats aan de Burgemeester Niemeijerstraat. Op dat moment was een andere afvalverwerker bezig met het leeghalen van een deel van de stortplaats, omdat er veel meer lag opgeslagen dan Talen mocht opslaan. Dat gebeurde in opdracht van de provincie, die bang was voor brand op de stortplaats.
Toezichthouders van de provincie waren ook aanwezig toen de lekkende verfblikken werden afgeleverd door een van de chauffeurs van Talen. De toezichthouders constateerden op zijn kantoor dat het afval was geaccepteerd en de begeleidende vrachtbrief was ondertekend door een medewerker. Daarmee lag het bewijs voor een overtreding van de vergunning op tafel en volgde de boete.

'In opdracht'

Maar Talen zegt dat de ondertekening en acceptatie van de vracht gebeurde in opdracht van mensen die het bewind op de stortplaats van hem hadden overgenomen. Of die opdracht kwam van de toezichthouders of medewerkers van het bedrijf dat de stortplaats leeghaalde, kon het personeel van Talen niet zeggen. Talen had hen eerder verteld dat ze de opdrachten van de toezichthouders en de opruimers van de stortplaats moesten opvolgen.
De Raad van State gaat nu beoordelen of de medewerkers van Talen iets te verwijten valt. De uitspraak volgt over zes weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.