Nieuws

Minister ziet belemmeringen voor Twente Airport als burgerluchthaven: "Amper haalbaar"

Minister Harbers
Minister Harbers © ANP
Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet 'ingewikkelde barrières' om van Twente Airport weer een volwaardige burgerluchthaven te maken. Hij sprak vanmiddag in de Tweede Kamer van 'verschillende praktische belemmeringen'. "Het leidt bij mij tot de voorlopige conclusie dat ik dit traject als amper haalbaar beschouw", zei Harbers.
De landelijke VVD wil dat Twente Airport weer een volwaardige luchthaven van nationaal belang wordt. Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis vroeg de minister vanmiddag of hij daarbij kan helpen.
Harbers (VVD) benadrukte dat Twente Airport in de eerste plaats een 'zaak van de regio is'. "Bij de provincie ligt het bevoegd gezag. Als men wensen heeft, dan moet de provincie zorgen voor een sluitende businesscase."
Toch liet Harbers wel zijn licht schijnen over de luchthaven bij Enschede. "Ik zeg op voorhand dat ik een paar ingewikkelde barrières zie. Voor Twente Airport ligt er geen nationale opgave voor het afhandelen van groot luchtverkeer." Ook de capaciteitsproblemen bij luchtverkeersleiding Nederland noemde hij als obstakel. "Er is geen capaciteit om dit verkeer op Twente Airport af te handelen."
"Er is ook geen luchtverkeersleiding", zei Harbers:
Minister ziet belemmeringen voor Twente Airport als burgerluchthaven

Aanvliegroutes

Mocht de luchthaven weer open gaan voor vakantievluchten, dan moeten bovendien de aanvliegroutes worden bepaald. "Het heeft impact op de luchtruimherziening", zei de minister. "Dat lijkt mij best ingewikkeld, nog los van het feit dat een deel van de aanvliegroute over Duitse grondgebied gaat. Ook het effect op minder hinder voor de omgeving moet worden meegewogen."
Harbers concluderend: "Het leidt bij mij tot de voorlopige conclusie dat ik dit traject als amper haalbaar beschouw."
Op het voorstel van VVD Tweede Kamerlid Koerhuis om Twente Airport bij de Schiphol Group aan te laten sluiten, ging de minister niet in. De Schiphol Group zegt desgevraagd dat interesse in Twente Airport 'op dit moment niet aan de orde is'.

Kritiek

Op het voorstel van de VVD klinkt ook veel kritiek. "Ten tijde van de stikstofcrisis en klimaatcrisis een groot vliegveld erbij willen. Koekoek", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Deskundigen uit de luchtvaartwereld zijn eveneens kritisch, al noemen ze de plannen niet bij voorbaat al kansloos. "Schiphol gaat beperkt worden in zijn bewegingen, terwijl wij als Nederlanders echt niet minder gaan reizen. Twente Airport zou best aantrekkelijker kunnen worden, mits er een goede businesscase ligt", zei Joris Melkert, luchtvaartdeskundige aan de TU Delft, eerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.