Nieuws

VIDEO | Waardevolle reacties op mysterieuze oorlogsfoto's Bergentheim

Waardevolle reacties op de oorlogsfoto's die recent zijn ontdekt onder het dak van een woning in Bergentheim. Na het verhaal bij RTV Oost over de bijzondere achtergronden van de historische prenten kreeg amateurhistoricus Freddie Ekkel meerdere reacties. "Bijzondere meldingen waar ik zeker wat mee kan."
Zoals gisteren gemeld doken de foto's op bij een verbouwing aan het huis aan de Stationsweg. Vervolgens werd Freddie Ekkel - dorpshistoricus ("eigenlijk ben ik dat al vanaf mijn kleuterschooltijd") en beheerder van het streekmuseum in buurdorp Kloosterhaar - ingeschakeld om te achterhalen hoe de foto's ooit onder het dakbeschot zijn beland.
In de video het hele verhaal over de speurtocht.
Het mysterie over de oorlogsfoto's in Bergentheim is intussen grotendeels opgelost.
Nadat Ekkel de foto's op Facebook plaatste, regende het reacties. Waarna het mysterie kon worden ontrafeld, met dank aan het goede geheugen van een 93-jarige Bergentheimer. Die wist te vertellen dat de foto's er vrijwel zeker ooit zijn verstopt door de huishoudster van dominee Dijkhuis. De predikant zat in het verzet en was gevlucht nadat hij was getipt dat de Duitsers een razzia bij hem hadden gepland. De huishoudster zorgde er vervolgens voor dat de belastende foto's niet in verkeerde handen vielen.

Knokploeg

Freddie Ekkel kreeg meerdere reacties op het verhaal op de website van RTV Oost. "De meest opmerkelijke is die van iemand uit Friesland. Hij vertelde dat zijn vader in de oorlog deel uitmaakte van de Trouwgroep, de knokploeg waarvan ook dominee Dijkhuis lid was. Een groot deel van de Trouwgroep is destijds aangehouden en gefusilleerd. Slechts een enkeling, onder wie de dominee, is de dans ontsprongen. Maar dat daar nog iemand van in leven is, wist ik niet. Het moet iemand op hele hoge leeftijd zijn. Vanzelfsprekend wil ik hem dolgraag spreken."
Hoewel het verhaal van RTV Oost ook landelijk onder de aandacht werd gebracht, kwamen de reacties voornamelijk uit de regio Bergentheim. "Er meldde zich iemand die wist te vertellen dat een nichtje van de huishoudster van de dominee, de dame die dus de foto's heeft verstopt, nog altijd leeft. Ook iemand die ik graag zou spreken."

Onderduikers

Wim Hofman (78) uit Zuid-Hollandse Ter Aar zegt het verhaal op de website van RTV Oost met buitengewoon veel interesse te hebben gelezen. "Vooral omdat dit mijn ouderlijk huis was van ruim voor de oorlog, tot 1954. Ik herinner me dat mijn ouders me als kind vertelden over de oorlog. Onder meer over onderduikers. Mijn vader werkte bij het spoor en mijn ouders hebben rond 1944 moeten onderduiken. Van mijn moeder herinner ik me het verhaal dat ze getipt waren om dit huis niet in te gaan. Daar bivakkeerden de Duitsers op dat moment. En die zouden vast wel willen weten waar mijn vader ondergedoken zat. Ik ben dan ook erg benieuwd wie er op de foto's staan. Jammer dat mijn ouders niet meer leven, die hadden dit ongetwijfeld een erg interessant verhaal gevonden."
De twee overgebleven foto's van wie nog niet bekend is wie er op staan.
De twee overgebleven foto's van wie nog niet bekend is wie er op staan. © Dorpsarchief Kloosterhaar
Het raadsel van de foto's is echter nog niet helemaal opgelost. Van twee personen weet Ekkel namelijk nog steeds niet wie het zijn. "Maar ik blijf uiteraard gewoon zoeken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.