Nieuws

Medewerkers OWASE-bedrijven zijn hun werkgevers zat en lopen 'walk of shame'

Ze zijn de houding van hun werkgevers helemaal zat en daarom liepen medewerkers van de OWASE-bedrijven vandaag een heuse walk of shame in Hardenberg. Daarmee wilden ze hun ongenoegen kracht bijzetten. "Ze hebben het idee dat OWASE nu vooral bezig is stakers uit elkaar te spelen. Maar dat heeft de actiebereidheid alleen maar vergroot", zegt CNV Vakmensen-onderhandelaar Gerard van Dijk.
Werknemers liggen al maanden in de clinch met hun directies over de nieuw te vormen cao. Het loonbod van de OWASE-werkgevers ligt tot nu toe ver onder het door de bonden gewenste niveau, wat al tot zes eerdere stakingsdagen leidde.
Medewerkers OWASE-bedrijven zijn hun werkgevers zat en lopen 'walk of shame'
Volgens de vakbond haalt OWASE de ene truc na de andere uit de kast om stakers tegen elkaar uit te spelen. Van Dijk: "Zo stuurde OWASE twee weken terug een brief waarin het dreigde het loonbod zelfs te verlagen als werknemers niet snel akkoord zouden gaan. Dat vind ik echt respectloos. Uiteraard gingen we hier niet op in."
Omdat de zes eerdere dagen van staking geen resultaat opleverden, gaan werknemers vandaag een stap verder. Van Dijk: "We lopen met z'n allen de ‘walk of shame’ om te laten zien hoe schaamteloos we de werkwijze van OWASE vinden. Uiteraard leggen de werknemers daarvoor opnieuw hun werk neer. En vrijdag ook. Ik merk dat steeds meer medewerkers zich bij de acties aansluiten."

Gezamenlijke cao

De bedrijven, die ooit onderdeel waren van Wavin, werken met een gezamenlijke cao. Dat stamt uit de tijd dat ze onderdeel waren van het bedrijf in kunststof(leidingen). Doordat de bedrijven vaak in projecten werkten, fluctueerde de vraag naar personeel door het jaar heen. Door de bedrijven onder Wavin onder te brengen - en het personeel dus bij hetzelfde bedrijf op de loonlijst te zetten - konden werknemers onderling uitgewisseld worden. En dus in dienst blijven. Deze constructie is ook na het afstoten door Wavin overeind gebleven.
De stakingen in alle bedrijven beginnen vandaag en vrijdag om zes uur 's ochtends. De walk of shame begon rond half elf op de parkeerplaats van Sporthal De Slag en eindigde zo'n half uur later voor het hoofdkantoor van Wavin.
Medewerkers OWASE-bedrijven zijn hun werkgevers zat
Medewerkers OWASE-bedrijven zijn hun werkgevers zat © Gert Stegeman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.