Nieuws

Deze man steelt een AED in Almelo: ‘Nekharen staan overeind’

Deze man steelt een AED in Almelo.
Deze man steelt een AED in Almelo. © politie/Plaats Delict
De EHBO-afdeling van Almelo baalt als een stekker van de diefstal van een AED. Met dat apparaat kunnen levens van mensen met een hartstilstand worden gered. De AED werd op 7 december gestolen in de Rohofstraat. De politie zoekt de dader.
Marco Smit van de EHBO-afdeling in Almelo is boos. "Hiervan gaan mijn nekharen overeind staan. Wie doet nou zoiets? Ga je een AED ook jatten als je vrouw of zoontje een hartstilstand krijgt? Dat mensen hier niet over nadenken. Met een AED kun je gewoon levens redden", zegt Smit in het opsporingsprogramma Plaats Delict.
Marco Smit van de EHBO in Almelo.
Marco Smit van de EHBO in Almelo. © RTV Oost/Plaats Delict
In Overijssel en Gelderland verdwenen afgelopen jaar meer dan 30 AED’s door diefstal of verduistering. Het is de politie een raadsel waarom dit gebeurt
De tekst gaat verder onder de video.
“We weten niet wat de man die we op de beelden zien met de AED van plan is”, zegt Chantal Westerhoff van de politie. “Mensen die een AED willen aanschaffen, kiezen meestal niet voor een tweedehands model. En in het buitenland heb je er ook niks aan, want ze zijn Nederlandstalig.”
AED’s zitten in een afgesloten kast. Burgerhulpverleners die zijn opgeleid om een AED te bedienen krijgen een sms’je zodra in hun buurt iemand moet worden gereanimeerd. In die sms zit ook een code om de beveiligde kast open te maken.
De man die in Almelo de AED stal, gebruikte grof geweld om aan het apparaat te komen.
De politie heeft een tipformulier voor hen die informatie over deze zaak hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.