Nieuws

Failliete afslankpillenbaron lijkt van aardbodem verdwenen

Het lukt de curator niet om contact te krijgen met de eigenaar van een failliet bedrijf dat afslankpillen verkocht.
Het lukt de curator niet om contact te krijgen met de eigenaar van een failliet bedrijf dat afslankpillen verkocht. © iStock / Getty Images Plus
Het lukt de curator niet in contact te komen met een 36-jarige failiete afslankpillenbaron uit Hengelo. De curator heeft in deze zaak een claim van bijna 2,4 ton ingediend op de holding van de ondernemer, maar die laat taal noch teken van zich horen. Wel is intussen de privéwoning van de zakenman verkocht, maar ook in die zaak moet hij nog ruim twintig mille afdragen.
De totale schuldenlast onder de gedupeerde zakenrelaties is inmiddels opgelopen tot 1,5 ton. Nog los van de vordering van de fiscus en het UWV van ruim zeventig mille, zo blijkt uit het eerder deze week gepubliceerde openbare faillissementsverslag van curator Gerrit Beekman.

Klinkende cijfers

De Hengelose ondernemer is de enige bestuurder en honderd procent aandeelhouder van zowel moederbedrijf Fastor Holding als beide dochterondernemingen VitaSup en Cosmagic. Nadat de twee bedrijven in respectievelijk 2018 en 2019 werden opgericht, beleefden ze een veelbelovende start met tonnen omzet en klinkende winstcijfers. Zo waren de drie werknemers in het derde en recordjaar goed voor 7,8 ton omzet.
De cijfers kelderden echter dramatisch toen in de loop van 2021 beide bedrijven in opspraak raakten. Zo besteedde het consumentenprogramma Kassa op tv uitgebreid aandacht aan kopers die zich massaal beklaagden over de kwaliteit van de pillen of dat ze geld hadden overgemaakt en niets ontvingen. Vervolgens stond ook nog eens Tim Hofman van het populaire internetprogramma BOOS bij de ondernemer voor de deur, waarbij de gemoederen tussen de zakenman en de cameraploeg behoorlijk verhit raakten. De curator concludeerde eerder al dat de negatieve publiciteit mogelijk een rol speelde in het bankroet.

Vordering 2,4 ton

Bij de afwikkeling van het faillissement bleek vervolgens dat een van de dochters, Cosmagic, nog een vordering van 243.006 euro heeft op moederbedrijf Fastor Holding. De holding zou dit bedrag moeten afdragen aan de curator, maar ruim driekwart jaar later is dat nog altijd niet gebeurd. "De bestuurder heeft niet gereageerd op de sommatie en telefonische verzoeken", schrijft Beekman in zijn nieuwste faillissementsverslag.
Onduidelijk is overigens waarom dochter Cosmagic nog 2,4 ton tegoed had van het moederbedrijf. In zijn verslag meldt de curator dat hij verder gaat met het rechtmatighedenonderzoek naar deze vordering.

Opheldering

De ondernemer kan als enig bestuurder en aandeelhouder opheldering hierover geven, maar het lukt de curator niet om de Hengeloër te pakken te krijgen. "Waar hij verblijft? Wist ik dat maar", aldus Beekman in een toelichting op zijn verslag. Failliete ondernemers zijn wettelijk verplicht mee te werken aan de afwikkeling van het bankroet. Beekman laat desgevraagd weten dat hij zich beraadt op andere rechtsmiddelen om de ondernemer op te sporen. "Er waren andere ontwikkelingen in dit faillissement die prioriteit verdienden, maar dat behoort tot de mogelijkheden."
Wanneer uit onderzoek blijkt dat een directeur-bestuurder zich schuldig heeft gemaakt aan zogeheten onbehoorlijk bestuur kan een curator de schade in een faillissement persoonlijk op een ondernemer verhalen.

Audi Q8 en privéhuis

In het onderzoek van de curator deden zich overigens nog meer opmerkelijke zaken voor.
Zoals eerder gemeld, ontdekte de curator onder meer dat er op naam van het bedrijf VitaSup een Audi Q8 was geleased. In aanloop naar het faillissement had de directeur-bestuurder dit leasecontract afgekocht, waarna hij de wagen voor 36.000 euro doorverkocht aan een autodealer en de opbrengst privé incasseerde.
De directeur werd vervolgens tijdens een rechtszaak - waarbij hij niet kwam opdagen - veroordeeld tot betaling van de opbrengst van de doorverkochte Audi Q8. Met bijkomende gerechtskosten was dit bedrag opgelopen tot ruim 41.000 euro. In de tussentijd was ook al beslag gelegd op zijn privéwoning. Nadat het huis op last van de curator werd geveild, leverde dat ruim 25 mille aan overwaarde op. De 'pillenbaron' moet echter nog altijd ruim 20.000 euro aan de curator afdragen. De curator schrijft in zijn laatste verslag dat de directeur-bestuurder ook in die zaak niet reageert op zijn telefoontjes en sommaties om met dit geld over de brug te komen.

Pillen over datum

Verder blijkt uit het faillissementsverslag dat er nog een handelsvoorraad van VitaSup en Cosmagic lag opgeslagen bij een andere onderneming. Dit bedrijf deed een beroep op het zogenoemde retentierecht omdat de failliete ondernemingen de rekening van circa 15.000 euro nooit hadden voldaan.
Inmiddels is de uiterste houdbaarheidsdatum van deze partij verlopen en zijn de pillen vernietigd. Er was nog een beperkte voorraad over, maar het is niet gelukt daar een koper voor te vinden.
De curator besloot deze partij te laten liggen bij het bedrijf, dat overigens ook de partij was die destijds het faillissement had aangevraagd.

Schuldenlast

VitaSup en Cosmagic hebben een schuld van in totaal 63.000 euro bij de Belastingdienst en circa 8.000 euro bij het UWV. Daarnaast hebben zich bij de curator 22 crediteuren gemeld. Hun totale vordering is opgelopen naar 149.932,73 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.