Nieuws

Bossen geplunderd: haardhout populair door hoge energieprijzen

Bossen geplunderd: haardhout populair door hoge energieprijzen
Bossen geplunderd: haardhout populair door hoge energieprijzen © ANP / Hollandse Hoogte / Richard Brocken
Nu de stookkosten de pan uitrijzen, stropen dieven de bossen af op zoek naar haardhout. Natuurbeheerders slaan alarm en waarschuwen dat het strikt verboden is om zomaar hout mee te nemen naar huis: "Dat valt onder stroperij." Inmiddels klinken de eerste suggesties om het hout te beveiligen door camera's op te hangen of eventueel zelfs speciale 'track-and-trace-chips' in het hout te verstoppen.
Zoals eerder gemeld is er een ware stormloop op gang gekomen op houtkachels en haardhout. Reden is niet alleen de hoge gasprijs, maar ook alle perikelen rond Russisch gas. Veel particulieren wachten de ontwikkelingen rond aardgas niet af en schaffen een kachel aan.
Daarnaast wordt op grote schaal brandstof gehamsterd, waaronder haardhout, waardoor er meer vraag is. Vandaar dat, parallel aan de energienota, momenteel recordprijzen voor haardhout worden neergeteld. De prijs is geëxplodeerd van circa 75 euro voor een kuub naar soms 300 tot 400 euro.

Noodklok geluid

Natuurbeheerders worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht - die onder meer de zogenoemde groene boa's aanstuurt, de buitengewone opsporingsambtenaren belast met toezicht en handhaving van natuurwetgeving - slaat alarm over dit fenomeen, zo meldt de NOS.
De dieven hebben het vooral voorzien op hout dat reeds gekapt is en in stammen ligt opgestapeld, klaar om te worden afgevoerd. Maar ook omgewaaide bomen of dood hout zijn populair. Liefst hout dat niet eerst nog een paar jaar hoeft te drogen, maar dat zo de kachel in kan.
Veel particulieren schaffen een kachel aan
Veel particulieren schaffen een kachel aan © ANP / HH / Rias Immink
Boswachters en boa's hebben al meermaals mensen op heterdaad betrapt die rugzakken en zelfs kinderwagens volpropten met hout. Sommige houtrovers deinzen er zelfs niet voor terug om met aanhangertjes of tractoren het bos in te rijden en die vol te laden.

Situatie in Overijssel

Ook in Overijssel hebben natuurbeheerders te maken met dieven die met het hout aan de haal gaan. Hoe onschuldig het soms ook lijkt, het mag gewoon niet, benadrukt woordvoerster Joke Bijl van Staatsbosbeheer, met 19.466 hectare de grootste natuurbeheer in deze provincie.
"Zelfs het meenemen van houtsnippers is verboden. Officieel valt dit onder stroperij. Net zoals het plukken van paddestoelen. Dat laatste mag slechts in kleine hoeveelheden, alleen voor eigen gebruik."

Stroperij

Diefstal van hout wordt aangemerkt als stroperij. Juridisch gezien valt het daaronder. Wie wordt betrapt, loopt het risico zich voor de rechter te moeten verantwoorden en kan bij een veroordeling een strafblad oplopen.
Cijfers over de houtdiefstallen zijn er volgens zegsvrouw Bijl niet. "We houden de incidenten niet echt bij, waardoor het lastig is om een bepaalde trend te ontdekken. Maar ook wij zien de diefstallen."

Privacywetgeving

Ophangen van videocamera's ziet Staatsbosbeheer vooralsnog niet echt als een oplossing. Woordvoerster Joke Bijl: "Daar zitten allerlei haken en ogen aan. Los van de techniek die erbij komt kijken, heb je ook te maken met de privacywetgeving. Je mag simpelweg niet zomaar overal camera's ophangen. Daar komt bij dat de kosten natuurlijk wel moeten opwegen tegen de baten."

Houtsnippers

Michael Sijbom, directeur van Landschap Overijssel (dat zestig gebieden heeft in Overijssel, goed voor circa 6.000 hectare): "Ook wij hebben met houtroof te maken. Al moet ik zeggen dat het een paar jaar geleden misschien zelfs wel vaker voorkwam. Dat had vooral te maken met het toezicht door de boa's. We hebben het zelfs weleens gemaakt met bedrijven die aan de haal wilden met voorraden houtsnippers. Intussen hebben we met onze partners afspraken gemaakt over de inzet van boa's, waardoor het toezicht behoorlijk is verscherpt."
Sijbom ziet beveiligingsmaatregelen als bewakingscamera's en 'track-and-trace-chips' - zodat dieven kunnen worden opgespoord - als een uiterste middel. Maar die zijn volgens hem in dit stadium nog niet aan de orde. "Je moet de kosten afwegen tegen wat je denkt te bereiken. Zelf zien we meer in goed toezicht en dus preventie. Dat mensen weten dat ze de kans lopen te worden betrapt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.