Nieuws

Klaas Naberman uit Sint Jansklooster richtte 50 jaar geleden de CPB op: "Apetrots dat we er nog steeds zijn"

Klaas Naberman
Klaas Naberman © RTV Oost
"Een partij oprichten, dat is niet zo moeilijk, maar je moet hem ook in stand houden." Klaas Naberman (81) kijkt met weemoed terug op de partij waarvan hij in 1973 de mede-oprichter was: "We waren niet trots, we waren apetrots, De CPB heeft haar bestaansrecht in die 50 jaar ruimschoots bewezen." Naberman doopte zijn nieuwe partij de Christelijke Partij Brederwiede. Na de herindeling in 2001 ging Brederwiede op in Steenwijkerland, maar de B bleef,: het is nu Christelijke Partij Burgerbelangen.
Man van het eerste uur Klaas Naberman begon zijn politieke carriere in de gemeenteraad van Vollenhove bij de CHU, één van de voorlopers van het CDA: "ik was nog een jong broekie toen. Ik wilde van alles voor de burgers, maar het schoot niet op, alles ging zo traag toen. Maar toen kwam de herindeling tot de gemeente Brederwiede in zicht, en ik dacht, dit is onze kans. Er zijn er een paar uit de CHU met me meegegaan. We haalden direct twee zetels."
Klaas Naberman (rechts achterin) als 'jong broekie' in de raad van Vollenhove
Klaas Naberman (rechts achterin) als 'jong broekie' in de raad van Vollenhove © Archief Naberman

"Gezond en levendig"

De strijdmakkers van Naberman van het eerste uur, Fré Aalbers en Jan van den Belt, leven niet meer: '"Ontzettend jammer, want ik weet, die zouden zo hebben geglunderd op de feestavond van het vijftigjarig bestaan. Als je al vijftig jaar beleid maakt, dan is de partij gezond en levendig. Dat had ik graag met ze willen meemaken."
Naberman hield het uiteindelijk dertig jaar vol in de gemeentepolitiek van Brederwiede. Hij was de vaste factor in de gemeenteraad voor de CPB, en was ook jarenlang wethouder, In 2001 stopte hij, teleurgesteld dat het de partij niet was gelukt om de volgende herindeling tegen te houden, de samenvoeging van Brederwiede met IJsselham en Steenwijk tot Steenwijkerland.
De eersfe verkiezingen waaraan de CPB meedeed haalde de partij twee zetels
De eersfe verkiezingen waaraan de CPB meedeed haalde de partij twee zetels © RTV Oost/archief CPB
Hij kan zich er nog steeds over opwinden: "Dat was helemaal nergens voor nodig, Brederwiede was een gezonde gemeente! Dat was voor mij de druppel de de emmer deed overlopen. Toen zei ik, ik heb het dertig jaar gedaan., het is mooi geweest, nu ga ik aan mijn vrouw denken."

Nieuwe gemeente, nieuwe naam

Maar zijn kindje, de CPB, ging door, met een nieuwe naam, met dezelfde afkorting; Christelijke Partij Burgerberlangen. Samen met de huidige voorzitter Geuje Rook bladert Naberman door de knipselmappen vol met vijftig jaar CPB-historie. Ook Rook kijkt met trots terug: "Een plaatselijke politieke partij die zich altijd heeft ingezet voor de burger, en het zo lang volhoudt, dat is een hele prestatie."
Geuje Rook (l) en Klaas Naberman snuffelen in het CPB-archief
Geuje Rook (l) en Klaas Naberman snuffelen in het CPB-archief © RTV Oost
De CPB is al sinds de oprichting vooral een partij van doeners: boeren, bouwers, en ondernemers. "De CPB heeft zich altijd ingezet voor de burger", vertelt Rook. "Het behoud van lokale voorzieningen, zoals zwembad, dorpshuis, sportvoorzieningen, daar hebben we ons altijd hard voor gemaakt, en dat is nu nog net zo belangrijk als vijftig jaar geleden. Net als woningbouw in de kernen. Mensen die in hun dorp willen blijven moeten daar de kans voor krijgen."
Ik kan de politiek niet loslaten. Het zit in mijn genen, het zit in mijn bloed
Klaas Naberman, oprichter CPB

"Aan de slag!"

Klaas Naberman is al ruim twintig jaar weg uit de gemeentepolitiek. Maar het houdt hem nog dagelijks bezig. Hij windt zich nog net zo op over de traagheid van besluitvorming als vijftig jaar geleden, terwijl het toch zo simpel is volgens hem: "Ga aan de slag!. Ga plannen maken, voorbereiden die zaak, invullen die zaak, uitvoeren die zaak", zegt hij fel terwijl hij met zijn hand op tafel zijn woorden kracht bij zet.
"Mijn vrouw zegt wel eens, 'Klaas, laat je die politiek nou nooit los?' Maar ik kan dat niet loslaten. Het zit in mijn genen, het zit in mijn bloed."
In de huid kruipen van de burger, wat wil die? Daar moet je voor vechten om dat voor elkaar te krijgen
Geuje Rook, voorzitter CPB

Vijftig jaar vooruit

Met vijf zetels in de raad, en een goed klimaat voor lokale partijen ziet Geuje Rook genoeg toekomst voor zijn partij: "Ik denk dat we zeker nog wel vijftig jaar vooruit kunnen. We zijn altijd een partij geweest voor de burger. In de huid kruipen van die burger, wat wil die van zijn leefomgeving? Daar moet je aandacht aan besteden, daarvoor vechten om dat voor elkaar te krijgen. Dat blijft altijd het belangrijkst voor de CPB."
Vandaag viert de CPB het vijftigjarig bestaan in Dorpshuis Sint Janskamp in Sint Jansklooster. Op het programma staat onder meer een lezing over het verleden, heden en toekomst van lokale partijen van politicoloog doctor Simon Otjes,
Trots op 50 jaar CPB in Steenwijkerland

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.