Nieuws

Politie pakt klimaatactiviste uit Olst op vanwege oproep tot wegblokkade

November 2022: Extinction Rebellion blokkeert de A12 om een einde te eisen van fossiele subsidies
November 2022: Extinction Rebellion blokkeert de A12 om een einde te eisen van fossiele subsidies © ANP / Nico Garstman
De politie heeft vanochtend Tessel Hofstede opgepakt, een klimaatactiviste uit Olst. Dat meldt de actiegroep Extinction Rebellion op haar website. De politie pakte in totaal zes mensen op die worden verdacht van opruiing. Ze zouden hebben opgeroepen om de A12 bij Den Haag te blokkeren.
De actiegroep noemt de arrestaties 'een poging om de geweldloze A12-Blokkade de kop in te drukken.' "Deze arrestaties zijn wat mij betreft buitenproportioneel", zegt de advocaat van de actievoerders. "Het gerechtshof heeft vorig jaar klip en klaar uitgemaakt dat oproepen tot blokkades géén strafbaar feit is omdat de opzet niet gericht is op het plegen van strafbare feiten, maar oproepen tot vreedzame demonstraties."

'Gevaarlijke verkeerssituaties'

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat 'je zorgen maken over de opwarming van de aarde geen excuus is om op te roepen een belangrijke ontsluitingsweg te blokkeren'. In een persverklaring verwijst het OM naar 26 november, toen actievoerders gingen zitten in de tunnelbak van de A12 bij Den Haag. "Dit leidde tot gevaarlijke verkeerssituaties."
Het stoort Extinction Rebellion ook dat het zestal is opgepakt; ze waren naar eigen zeggen bereid om naar het politiebureau te komen voor verhoor. Dit zouden ze vooraf via hun advocaat aan de officier van justitie hebben laten weten. De actievoerders zeggen dat ze op deze manier worden 'gecriminaliseerd'. "Het recht op manifestatie wordt met voeten getreden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.