Nieuws

96-jarig lid FNV verrast met taart en bloemen: "Heel erg bijzonder"

De 96-jarige Betsy Wiggemans-Preusterink uit Deventer is al 85 jaar lid van vakbond FNV
De 96-jarige Betsy Wiggemans-Preusterink uit Deventer is al 85 jaar lid van vakbond FNV © RTV Oost
Een grote taart, een Delfts Blauw bord en twee bossen bloemen. Daarmee werd de 96-jarige Betsy Wiggemans-Preusterink uit Deventer donderdagmiddag plotseling verrast. Ze heeft het langstlopende lidmaatschap van de vakbond FNV: maar liefst 85 jaar.

Sterkste geslacht

Mevrouw Wiggemans-Preusterink heeft het lidmaatschap overgenomen van haar in 1988 overleden man. "We hebben best veel leden die 75 jaar lid zijn en soms zelfs 80 jaar, maar 85 jaar is wel heel erg bijzonder. We hebben drie leden, op de bijna 1 miljoen leden, in ons ledenbestand die 85 jaar lid zijn. Dat zijn ook allerdrie dames. Dan zie je wel wie het sterkste geslacht is," lacht Tuur Elzinga, voorzitter van vakbond FNV.
FNV-voorzitter Tuur Elzinga (l) heeft donderdagmiddag het langstzittende lid van de vakbond verrast
FNV-voorzitter Tuur Elzinga (l) heeft donderdagmiddag het langstzittende lid van de vakbond verrast © RTV Oost

Niet op gerekend

Mevrouw Wiggemans kreeg onder andere een Delfts Blauw bord overhandigd. "Hier staat de heer J. en de vrouw A.G. Wiggemans," wijst Tuur, terwijl hij het bord voorzichtig laat zien. "Heel mooi," reageert de 96-jarige mevrouw Wiggemans.
Voor haar kwam het bezoek als een grote verrassing. "Ik had er niet op gerekend en mijn dochter ook niet volgens mij," lacht ze. "Mijn man was lid en dat zeg je dan ook niet zomaar op. Het is wel erg leuk. Ik heb 10 jaar geleden ook een vaasje gekregen van het FNV."
96-jarig lid FNV verrast met taart en bloemen: "Heel erg bijzonder"

Steeds meer jongeren

85 jaar geleden was de vakbond iets anders geregeld. "De FNV bestond toen nog helemaal niet," vertelt Tuur Elzinga. "De man van mevrouw Wiggemans is in 1938 lid geworden van de vakbond. En toen was het één van de aangesloten bonden van de socialistische of katholieke vakbondkoepel. Die zijn pas later gaan praten over een fusie en dat is in 1980 het FNV geworden."
Elzinga ziet dat de gemiddelde leeftijd bij de FNV sinds de oprichting wel is opgelopen. "We worden allemaal ouder, maar toch ben ik ontzettend blij dat de laatste maanden steeds meer jongere werkenden de weg naar de vakbond weten te vinden. Dat komt door alle prijsstijgingen en hoge energierekeningen. De vakbond is echt voor alle generaties."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.