Nieuws

Vogelaar Johan Poffers gaat vogels in zijn tuin tellen, maar hoopt dat de sperwer wegblijft

Johan Poffers
Johan Poffers © Jauke Boerdam/RTV Oost
Het notitieblok en het potlood ligt klaar. Een kop koffie erbij en dan een rustig moment in de tuin afwachten. Vogelaar Johan Poffers uit Hardenberg is klaar voor de jaarlijkse nationale tuinvogeltelling van de Vogelbescherming, die vandaag van start gaat. En Poffers is niet de enige. Vorig jaar telden 170.000 vogelliefhebbers in Nederland mee.
Het is de bedoeling dat deelnemers een half uur achtereen alle vogelsoorten in hun tuin of op hun balkon herkennen en de aantallen turven. De resultaten worden gemeld aan de Vogelbescherming, die daarmee een goed beeld krijgt van de vogels die zich in de winter in de tuinen bevinden. Dit draagt bij aan het beschermen van de tuinvogels.

Openbaar groen

Volgens Johan Poffers is de vogelstand de laatste jaren behoorlijk stabiel, althans in zijn tuin. "De aantallen nemen niet af, maar ook niet toe." Veel is afhankelijk van het openbaar groen. "Als gemeenten een beetje een vogelonvriendelijk beleid voeren en weinig groen tussen de bebouwing hebben, dan zie je daarvan onmiddellijk de negatieve effecten."

Gevuld banket

Bewoners kunnen zelf zorgen voor een vogelvriendelijke tuin natuurlijk. "Veel dekking, rust en altijd een gedekt tafeltje helpen om meer vogels in je tuin te krijgen", adviseert Poffers. Zelf voert hij het hele jaar rond bij. "Ook in de zomer, want dan hebben de vogels het evengoed zwaar." In de week voor de vogeltelling zorgt hij voor een extra gevuld banket op de voedselplank. "Nee, dat is niet vals spelen. Want je wil immers voor jezelf in de gaten kunnen houden hoe het met de natuur is gesteld. Dat kan het beste door volop te voeren. zodat er zoveel mogelijk vogels massaal op de voedselplank verschijnen."

Bont gezelschap

Poffers heeft afgelopen week in de gaten gehouden wat er zoal aan gevederde vrienden verschijnt in zijn tuin. Hij somt op: koolmees, pimpelmees, boomklever, huismus, merel, Turkse tortel, roodborst, heggemus en een winterkoninkje zat er ook bij.
Dat is een bont gezelschap dat ongetwijfeld voor een mooi gevuld notitieblokje gaat zorgen als Poffers voor het 'echie' gaat straks bij de officiële tuinvogeltelling. Maar dan moet wel de sperwer weg blijven.

Sperwer

Die sperwer kwam twee dagen geleden ineens opduiken in de tuin. Ja, dan is het plotseling heel rustig en zijn alle vogels een tijdje verdwenen. Dus die sperwer moet tijdens de telling wel even wegblijven.
"In de winter hebben roofvogels weinig te vreten in het buitengebied. Dus komen ze de bouw in op zoek naar plekken waar de kleine vogels bij elkaar komen. Ja, dat zijn voederplekken in de tuinen, zoals bij mij. Daar slaan de roofvogels dus hun slag. Maar ja, dat hoort er ook bij", relativeert de Hardenbergse vogelaar.
De Tuinvogeltelling bestaat dit jaar twintig jaar. Tijdens de vorige editie deden 170.000 mensen mee. Zij telden in totaal 4 miljoen vogels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.