Nieuws

Deze kelder wordt als wapen ingezet tegen het drinkwatertekort in Overijssel

Volgend jaar moet de waterkelder in bedrijf zijn
Volgend jaar moet de waterkelder in bedrijf zijn © RTV Oost
Het diepste punt van de nieuwe waterkelder in Den Ham is bereikt. De bouw is eerder deze maand begonnen, maar het wapen in de strijd tegen het drinkwatertekort is niet dit jaar al in te zetten. "We hadden de bouw graag voor de zomer af gehad, maar volgende zomer kan-ie op volle toeren draaien."
Op het bouwterrein aan de Hammerflier is een groot rechthoekig gat te zien waar mannen in oranje jassen aan het werk zijn. Het beton is net gestort en wordt nog verdeeld, het is de bodem van de waterkelder. "Daar komen de pompen, dan komt nog een betonnen laag overheen en daar zal het water worden opgeslagen", legt Bart Gerbrands van Vitens uit.
Deze kelder is een wapen tegen het drinkwatertekort in Overijssel

Groeiende watervraag

Een stukje verderop zit ook al een waterkelder, maar vanwege de nog steeds groeiende watervraag en vooral de hoge vraagpieken, is er behoefte aan een grotere variant. "Wat we met die kleinere gaan doen, weten we nog niet. We weten niet wat de toekomst ons brengt."
Het is in ieder geval duidelijk dat een grotere wateropslag nodig is. Het jaarverbruik van tien tot twaalf huishoudens kan er worden opgeslagen. Een voorraad die vooral in piekperioden, zoals op warme zomerdagen, van pas kan komen. "Daar moeten we op kunnen inspelen", vertelt Gerbrands. "Vandaar dat we grotere buffers nodig hebben."

Grondwater onttrekken

Bij de aanleg moet ook grondwater worden onttrokken, om ervoor te zorgen dat de vier meter diepe bouwput droog blijft zodat er beton kan worden gestort. Het onttrekken van grondwater, stelt de buurtbewoners niet gerust. Maar Vitens stelt er alles aan te doen om schade te voorkomen.
"Het gaat om een hele lokale onttrekking", legt de projectleider uit. "We hebben een heel uitgebreid netwerk aan peilbuizen uitgezet waarmee we de grondwaterstand monitoren en we hebben de huizen in kaart gebracht. Dat gaan we ook allemaal nauwkeurig bijhouden. We streven ernaar om niet onder het niveau te komen van het grondwaterpeil in de zomer. Daar zijn ook afspraken over gemaakt met het waterschap en is een van onze hoofdprioriteiten bij deze bouw."

Billenknijpen

Volgend jaar zomer moet de waterkelder volop functioneren. "De bouw is vertraagd, want eigenlijk hadden we deze afgelopen zomer al nodig. Het was dan ook billenknijpen om toch al het water naar de locaties te krijgen. Maar volgende zomer staan we gesteld."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.