Robot 'vervangt' zieke leerling in Enschede

Zieke leerlingen kunnen op het Bonhoeffer College in Enschede toch bij de les zijn. Een robot in de klas wordt vanuit het bed van de zieke leerling bestuurd.

De Enschedese scholengemeenschap is de eerste middelbare school in Nederland met twee lesrobots. De leerling is te zien op het scherm van een tablet en kan hiermee met de leraar en andere leerlingen communiceren. Het geheel staat op een beweegbare paal en vervolgens op twee op afstand bestuurbare wielen.

De leerling kan met zijn of haar tablet thuis de robot in alle richtingen sturen, de camera bedienen en zo de les volgen. Inmiddels hebben al vijf leerlingen gebruik gemaakt van de lesrobot en de zesde zieke leerling gaat vanaf maandag op deze manier lessen volgen.

Meerdere toepassingen zijn mogelijk

De leerlingen zijn enthousiast: "Op deze manier hoef ik geen lessen te missen en kan ik ook het sociale contact met klasgenoten onderhouden", zegt robotleerling Channelijne Hulshof. Vrienden van haar brengen de robot van het ene klaslokaal naar de andere.

Natuurlijk zijn er nog vele toepassingen mogelijk. Leraren kunnen surveilleren, of leerlingen in een andere plaats kunnen speciale lessen volgen.

'De kosten vallen mee'

De aanschaf van het apparaat valt mee. "Tweeduizend euro per stuk", zegt informatica docent Jan-Willem van 't Klooster. "In feite is het een Segway waar een iPad in moet. Het enige wat je thuis nog nodig hebt is een tablet en een internetverbinding", aldus van 't Klooster. Het apparaat komt uit de Verenigde Staten maar is ook in Frankrijk te verkrijgen. Het Bonhoeffer College heeft een speciale website gemaakt voor meer informatie over de lesrobot.

Meer over dit onderwerp:
Bonhoeffer College Enschede robot Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren