Nieuws

Jonge veldrijders strijden in Almelo om nationale titel

Leden van De Zwaluwen, die tijdens de thuiswedstrijd zaterdag een gooi doen naar de nationale titel.
Leden van De Zwaluwen, die tijdens de thuiswedstrijd zaterdag een gooi doen naar de nationale titel. © Dick Soepenberg
Nadat deze discipline een aantal jaren wat minder populair was, is het veldrijden intussen weer helemaal hip. Vandaar ook dat zich voor het NK-veldrijden voor de jeugd komend weekeinde in Almelo maar liefst ruim 300 jonge deelnemers hebben ingeschreven. Op het parcours dat is uitgezet rond sportpark De Sumpel - thuisbasis van de organiserende wielervereniging De Zwaluwen - om die zo felbegeerde kampioenstrui.
Dat het veldrijden vandaag de dag zo hot is, is volgens Michael ter Weel en Dick Soepenberg van De Zwaluwen vooral te danken aan de aansprekende prestaties van Nederlandse toppers als Mathieu van der Poel, Lars van der Haar en - dichterbij huis - Pim Ronhaar uit Hellendoorn.
"En niet te vergeten de dames", benadrukt Michael ter Weel. "Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij. Die zijn nog maar net twintig en staan nu al aan de internationale top. En Marianne Vos natuurlijk." Marianne Vos die overigens een binding heeft met de regio omdat haar levenspartner in Twente woont. Vandaar dat de regerend wereldkampioene tijdens de feestdagen 'zomaar' ineens aan de start stond van een cross van De Zwaluwen.

Parcours

Waar het recente NK in Zaltbommel door de overvloedige regenval nog ontaardde in een regelrecht modderbad, heeft De Zwaluwen er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het aanvankelijk toch drassige parcours er op De Sumpel komend weekeinde goed bij ligt.
Michael ter Weel en Dick Soepenberg van de organiserende wielervereniging De Zwaluwen.
Michael ter Weel en Dick Soepenberg van de organiserende wielervereniging De Zwaluwen. © RTV Oost / Oene Loonstra
"We zijn aan het hozen geweest en hebben meerdere pompen ingezet", vertelt Dick Soepenberg. "Met als resultaat dat we zaterdag een mooi parcours hebben. Het enige wat we nog gaan doen is het zand in de zandbak wat losser maken. Die zandbak kon dan nog weleens de voornaamste scherprechter gaan worden."

ID-renners

Een speciale categorie zaterdag vormen de ID-renners, ofwel coureurs met een verstandelijke beperking. "Dat zijn er niet zo heel veel", vertelt Ter Weel. "Negen om precies te zijn. Deze groep kiest namelijk meestal voor het wielrennen op de weg. Maar we vinden dat ook zij een eigen wedstrijd verdienen. Reden waarom we dit weekend deze wedstrijd voor de ID-renners organiseren. Overigens niet alleen jeugd- maar ook volwassen renners."
In totaal komen er zaterdag zeven verschillende leeftijdscategorieën in actie, bij zowel de jongens als meisjes. Het eerste startschot valt om 09.00 uur, de finish van de laatste wedstrijd wordt rond vijven verwacht. Dick Soepenberg: "Normaal gesproken betaal je voor het veldrijden een serieuze entreeprijs, maar komende zaterdag is de toegang gratis."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.