Nieuws

Zwollenaar die gegijzeld werd in onderwereldconflict is nu ondergedoken

Ontvoerde Zwollenaar nu ondergedoken
Ontvoerde Zwollenaar nu ondergedoken © RTV Oost
Een Zwollenaar die zegt eind 2021 te zijn ontvoerd en bedreigd in een busje, is inmiddels ondergedoken. Dat zeggen bronnen rondom rechercheteam Pauw, dat onderzoek doet naar de gijzeling die gelieerd lijkt aan de onderwereldoorlog die de stad tijdenlang in zijn greep hield.
Verschillende heftige bedreigingen zijn reden dat de Zwollenaar onlangs is verkast naar onbekende bestemming. Zo werd eerst een steen door een ruit van zijn huis gegooid, later een brandbom. Eind vorig jaar werd de Zwollenaar naar eigen zeggen al slachtoffer van een een naargeestige gijzelingsactie in de stad. Hij kreeg daarbij te horen dat hij door zijn hoofd geschoten zou worden, als hij geen informatie gaf.
Voor deze ontvoering zijn vijf verdachten in beeld, waaronder ene K., de eigenaar van een bedrijf in de Zwolse autobranche. Bij diens bedrijf ontplofte twee jaar geleden al een bom, die voor de gevel lag. Politie en justitie koppelden de explosie direct aan een golf van onderwereldgeweld, waaronder liquidatiepogingen met automatische wapens. Ze waren het gevolg van twee strijdende drugsgroeperingen in de stad. Na veroordelingen van de kopstukken keerde de rust ogenschijnlijk terug.

Ontvoerd

Uit lopend politieonderzoek blijkt de drugsoorlog toch niet compleet de kop ingedrukt te zijn. Eind vorig jaar werd de jonge Zwollenaar ontvoerd in een busje door meerdere personen. Mogelijk omdat diegene betrokken zou zijn bij een autobrand. Die auto was van de schoonmoeder van K. Een zwager van K. zou één van de jonge mannen zijn geweest die de Zwollenaar heeft ontvoerd. Deze zwager werd onlangs nog veroordeeld voor een gewapende overval in Brabant.
Hij wordt er dus ook van verdacht dat hij de bedreigde Zwollenaar samen met een aantal anderen heeft meegenomen naar het Westerveldse bos in de stad. Onderweg en op de plek van bestemming kreeg het slachtoffer te maken met mishandelingen en verschillende bedreigingen:
"Jij wil gangster spelen? Dan ga je nu zien wat er gebeurt!"
"Jij moet praten, anders gaat deze door je hoofd heen!"
"Je mag niet naar de politie om te praten. Dan gaan er gaten door je huis heen."
"Je kunt het oplossen door 5000 euro boete te betalen"

Brandstichting

Een andere verdachte, cliënt van advocate Nazan Tanoglu, is op vrije voeten met een enkelband. Hij had kort voor de ontvoering nog contact met het slachtoffer over brandstichting in een auto. "Maar ik was niet bij die gijzeling aanwezig", zegt hij.
Volgens zijn raadsvrouw is hij compleet onterecht opgepakt. "Het slachtoffer dénkt hem te hebben herkend als chauffeur van het busje, maar weet dat allerminst zeker. Hij zegt dat het een gok is." Volgens justitie was haar cliënt de gebruiker van een bepaalde deal-telefoon. En uit onderzoek blijkt dat die telefoon precies dezelfde route af heeft gelegd als de ontvoerders. "Maar op die dag had hij die deal-lijn helemaal niet in gebruik. Dat ding rouleert onder verschillende mensen", aldus Tanoglu. "Daarnaast heeft hij een alibi, hij lag aan de waterkant met zijn vriendin."
Naar die deal-telefoon werden berichten gestuurd door ene 'Diablo', volgens de politie de zwager van K. 'Diablo' stuurt berichten dat 'Braddah' mee gaat, of 'Schoon'. Volgens de politie duidt dat mogelijk op K. 'Hij wil hem klappen' en 'Hem ook hebben'. 'Hij wil mee, is maar vechtpartij.'

Deallijn

Via de deal-telefoon waar het over gaat, kunnen drugsgebruikers via een chatprogramma een bestelling doen. Het gaat om de zogenoemde Popeye-deallijn. Eerder zagen we in het Zwolse drugsconflict al de Ali- en Omar-deallijnen, met vele honderden afnemers.
Beide dealergroepen wilden de macht op de regionale drugsmarkt en schuwden niet om geweld te gebruiken. Het leidde tot moordaanslagen en gijzelingen. Auto's van drugskoeriers werden meer dan eens in brand gestoken om de concurrent in de wielen te rijden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.