Nieuws

Scholieren uit Hardenberg zoeken anderhalf miljoen knoopjes voor Holocaust-monument van Jeroen Krabbé

Elke knoop staat voor .één kind dat is vermoord in de oorlog
Elke knoop staat voor .één kind dat is vermoord in de oorlog © RTV Oost Jolande Verheij
Elk knoopje staat voor één kind dat is vermoord in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anderhalf miljoen, ofwel 1.500.000. In herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt Jeroen Krabbé een monument voor al die kinderen. Leerlingen van de Nieuwe Veste in Hardenberg verzamelen en tellen de knopen en inmiddels zijn de eerste 320.000 knopen binnen. In mei willen ze er anderhalf miljoen bij elkaar gesprokkeld hebben, maar daar hebben ze wel jouw hulp bij nodig.
"Zie je dat? Elk knoopje is anders". Voorzichtig haalt Jeroen Krabbé zijn hand door een grote ton boordevol knopen. "Ze verschillen van grootte, kleur, vorm, ze zijn allemaal uniek, niet één is hetzelfde. Daarom is dit ook zo'n krachtig symbool. Anderhalf miljoen is een abstract getal, maar zo besef je, elke knoop is een kind, een mens."
Jeroen Krabbé is onder de indruk van de enorme hoeveelheid knopen die al is ingezameld
Jeroen Krabbé is onder de indruk van de enorme hoeveelheid knopen die al is ingezameld © RTV Oost Jolande Verheij

Helden

De bekende acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé is te gast bij de leerlingen van de Nieuwe Veste, om ze te ontmoeten en meer te vertellen over het bijzondere project waar ze aan meedoen. Hij is zichtbaar onder de indruk als hij ziet hoeveel werk er al is verzet. "Dat jullie nu al zover gekomen zijn vind ik adembenemend fantastisch. Het ontroert me, jullie zijn mijn helden!"
Het herinneringscentrum kwam bij de school in Hardenberg terecht dankzij geschiedenisdocent Barbara Dijke, die elk jaar met haar klassen naar Westerbork gaat.
Zelfs in de vakanties en in de pauze zijn leerlingen bezig met het verzamelen en tellen van knopen
Zelfs in de vakanties en in de pauze zijn leerlingen bezig met het verzamelen en tellen van knopen © RTV Oost Jolande Verheij
De 15-jarige Jorn Wiersma is vanaf het begin betrokken bij de inzamelingsactie. "Het is zo mooi om te zien hoe enthousiast iedereen is. Er staan hier mensen voor de deur met grote bakken met kilo's knopen, maar ook met een boterhamzakje met een paar knoopjes. Daar zit geen verschil tussen, het zijn allemaal knopen met een verhaal, en elke knoop is er weer één. Daarom is elke knoop welkom"
Dat jullie al zover gekomen zijn vind ik adembenemend fantastisch. Het ontroert me, jullie zijn mijn helden!
Jeroen Krabbé
Jorn Wiersma (15) is één va de organisatoren van de knopenactie
Jorn Wiersma (15) is één va de organisatoren van de knopenactie © RTV Oost Jolande Verheij

Krachtig beeld

Het idee voor het knopenmonument zag Jeroen in Australië, waar een soortgelijk monument is gemaakt, het Bialik Buttons project. De knoopjes zijn daar per land gesorteerd in plexiglas bakken. "Jammer dat ik het niet zelf heb bedacht", vertelt Jeroen aan de klas. "Maar het is zo'n krachtig beeld. Stel je voor, in de vernietigingskampen moesten de mensen zich uitkleden. Het laatste dat ze hebben aangeraakt, zijn de knopen van hun kleren."
Het Bialik Buttons project inspireerde Jeroen Krabbé
Het Bialik Buttons project inspireerde Jeroen Krabbé © Facebook Bialik Buttons project
"Zodra je meedoet aan de inzamelingsactie voor het monument word je je bewust van de gruwellijkheden van de oorlog", denkt Jeroen. "En dat is hard nodig. Ik vond het echt schokkend dat deze week in het nieuws was dat mensen, en dan vooral jongeren zo weinig weten. Dat de helft van de ondervraagden niet eens weet wat het woord 'holocaust' betekent. Maar het is dan extra mooi om te zien dat hier de jongeren wél goed op de hoogte zijn."

Muur van knopen

Jeroen Krabbé is één van de gastconservatoren van herinneringscentrum Kamp Westerbork. Komende zomer is er eerst een expositie rond het knopenproject, daarna komt er een permanent monument. "Hoe het er precies uit gaat zien moeten we nog overleggen. Maar ik denk nu aan een muur. Een muur gemaakt van 1,5 miljoen knopen, eentje waar je niet omheen kunt, letterlijk en figuurlijk."
Jeroen Krabbé is op zoek naar anderhalf miljoen knopen voor een monument voor kinderen
Heb je thuis nog knopen liggen die je kunt missen? Of wil je met je school of club ook helpen inzamelen? Dan ben je van harte welkom bij scholengemeenschap de Nieuwe Veste aan de Piet Heinstraat in Hardenberg. Je kunt de knopen ook inleveren bij het herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oosthalen 8 in Hooghalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.