Nieuws

Energiearmoede wordt stevig gevoeld, Enschede en Almelo in landelijke top 20

Energiearmoede is een steeds groter probleem. Almelo en Enschede staan in de top twintig, landelijk.
Energiearmoede is een steeds groter probleem. Almelo en Enschede staan in de top twintig, landelijk. © ANP
Energiearmoede, het is een probleem in veel gemeenten, maar landelijk gezien staan Almelo en Enschede in de top twintig van gemeenten met relatief veel huishoudens die lijden onder energiearmoede. Dat meldt onderzoeksbureau TNO dat een analyse maakte van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De hoge energieprijzen van het afgelopen jaar hebben gezorgd voor flink meer energiearmoede.
Energiearmoede wordt het sterkst gevoeld in het oosten en noordoosten van Nederland, maar ook in bepaalde wijken van de grote steden. In die gebieden staan veel huizen met slechte energie labels.

Definitie energiearmoede

De hoge energieprijzen van het afgelopen jaar hebben gezorgd voor flink meer energiearmoede. stelt onderzoeksbureau TNO. Energiearmoede is volgens TNO de combinatie van een laag inkomen en een hoge energierekening of een laag inkomen met een huis met een laag energielabel.
Tweederde van de energiearme mensen wonen in huizen met energielabels F en G. "Het is echt een probleem dat veel op het platteland en in de grote steden speelt", aldus TNO-onderzoeker Peter Mulder. "In de middelgrote steden is het veel minder erg."

Steun

Zonder overheidssteun had de situatie veel erger kunnen zijn, stelt TNO. Ten opzichte van de vorige meting in 2020 zijn er 90.000 huishoudens bijgekomen waardoor er vorig jaar zo'n 600.000 huishoudens energiearmoede ondervonden. Zonder de tegemoetkoming in de energiekosten die voor de armste huishoudens beschikbaar kwam en de twee maanden waarin elk Nederlands huishouden 190 euro kreeg voor energie, had het om 1 miljoen huishoudens kunnen gaan.

Op onderstaande kaart kun je zien hoe het er in jouw gemeente voorstaat als het gaat om energiearmoede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.