Nieuws

Herdenking Holocaust voor het eerst in Zwolse synagoge: "Wij lopen bij rondleidingen tegen gebrek aan kennis aan"

De synagoge in Zwolle.
De synagoge in Zwolle. © RTV Oost
Het was de 78-ste herdenkingsdag van de Holocaust, vandaag. Niet eerder werd die in de synagoge in Zwolle gehouden. "Eigenlijk heel simpel, we hebben het eerder niet bedacht", zegt Ingrid Petiet, voorzitter van de Joodse Gemeente in Zwolle. Jaarlijks is er de landelijke herdenking bij het Spiegelmonument in Amsterdam. "Plaatselijke herdenkingen zijn er veel minder." En die zijn belangrijk in een tijd waarin ook Petiet ziet dat de Holocaust in twijfel wordt getrokken. "Wij lopen bij rondleidingen ook tegen gebrek aan kennis aan."
Het is een verrassende uitleg voor de primeur, vandaag in Zwolle: het was nog niet eerder zo bedacht. "Ik realiseer me dat, nu we er wèl aan gedacht hebben", zegt Petiet daar zelf over. "De aanleiding om het nu wel te doen was een bezoek van de heer Jan Dokter aan de synagoge in Zwolle." Dokter is de initiatiefnemer van het Westerborkpad, de wandelroute van Amsterdam naar Westerbork.

Idee

"Een wandelroute klinkt heel gezellig, maar het is eigenlijk een route in het spoor van de transporten die van Amsterdam naar Westerbork gingen." Dokter wilde graag zijn verhaal vertellen in de Zwolse synagoge. Toen kwam hij zelf met het idee om dat te doen op 27 januari, de dag van de Holocaust Rememberance Day. "Dat vonden wij een heel goed idee", zegt Petiet.
De bijeenkomst in Zwolle was geen openbare bijeenkomst, maar één voor genodigden. Een bewuste keuze omdat het voor de Joodse Gemeente in Zwolle de eerste keer was dat die herdenking daar werd georganiseerd. Naast een aantal sprekers werden er Jiddische liederen gezongen door een zangeres. Het laatste lied dat zij zong was het gebed voor de doden, in het Jiddisch. "Dat was buitengewoon mooi en ontroerend."

Onderzoek onder jongeren

De afgelopen week was er veel media-aandacht voor een onderzoek waarin werd gesteld dat een flink deel van de jongvolwassen zou twijfelen aan het bestaan van de Holocaust. Er waren bedenkingen over de uitvoering van het onderzoek. Er waren percentages bij elkaar opgeteld die niet bij elkaar opgeteld moesten worden, maar uiteindelijk blijft nog steeds een deel van de jongvolwassenen over dat twijfelt aan de Holocaust.
Des te meer reden, vindt Petiet, om in de toekomst de besloten herdenking in Zwolle openbaar te doen. "Zeker. Het zijn schokkende cijfers, hoewel ze voor ons niet helemaal onverwachts komen, omdat wij regelmatig rondleidingen geven in de synagoge. Dan loop je tijdens die rondleidingen ook wel aan tegen, ja, gebrek aan kennis. Dus dat was niet helemaal onverwachts", zegt ze in reactie op berichtgeving over het onderzoek. "We moeten de noodzaak voelen om hier een openbare bijeenkomst van te maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.