Nieuws

Reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge grijpt naast landelijke Vrouw in de Media Award

Sterrin Smalbrugge wint Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel
Sterrin Smalbrugge wint Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel © RTV Oost
Reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge uit Rijssen sleepte vorige maand de Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel in de wacht en mocht daarom onze provincie vertegenwoordigen bij de landelijke verkiezing. Die prijs gaat helaas niet naar de Rijssense, maar is gewonnen door columnist en oud-verpleegkundige Mirjam Kaijer uit het Noord-Hollandse Hoogwoud.
Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Vrouw in de Media Award 2022. De afgelopen weken kon op één van de 12 genomineerden - één uit elke provincie - worden gestemd. Van de drie genomineerden met de meeste stemmen heeft de jury Kaijer gekozen als winnares.
De Vrouw in de Media Award werd voor de 14e keer uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen om vrouwelijke experts en rolmodellen aan te moedigen zichtbaarder te zijn en redacties te motiveren meer vrouwen uit te nodigen.
Het zou de kers op de taart zijn als ze de landelijke prijs ook in de wacht zou slepen, zei Sterrin drie weken geleden toen ze de Overijsselse award uitgereikt kreeg. Daar was ze enorm trots op. "Zoveel waardering voor je werk, fantastisch! Het betekent echt enorm veel."
"Het is fijn als mensen je boeken willen lezen, naar je luisteren en je boodschap willen horen. En wat mij vooral opviel is dat mensen om zoveel verschillende redenen op mij gestemd hebben. De een omdat het kleinkind mijn boeken leest, de ander omdat ze zich herkennen in mijn introverte karakter, weer een ander om de boodschap die ik voor deze planeet heb. Ongelooflijk, daar word je stil van. Ik had niet verwacht dat het zoveel reacties zouden zijn."

'Ik ben geen man'

Mirjam Kaijer is op allerlei gebieden betrokken bij gezondheidszorg voor vrouwen. Ze schreef het boek Ik ben geen man, over onverklaarde gezondheidsklachten bij vrouwen. Ze startte de stichting Voices for Women en een petitie die werd aangeboden aan minister Kuipers en de Tweede Kamer. Ook pleit ze voor meer onderzoek naar man-vrouwverschillen in de zorg.

You Go Girl

Vanavond is ook de inspiratieprijs You Go Girl-Award uitgereikt, een prijs voor vrouwelijke deskundigen die effectieve stappen hebben gezet om in hun vak meer zichtbaar te zijn in de media, radio, tv, in kranten, tijdschriften en social media.
Deze prijs gaat naar Chanel Matil Lodik, expert op het gebied van diversiteit & inclusie, spreker, influencer en schrijver van het Antiracismehandboek. Ze is initiatiefnemer van het platform Meer kleur in de media. Ze geeft praktische tips hóé in actie te komen en wat je kunt doen tegen racisme.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.