Nieuws

Dankzij intensieve surveillance nog weinig houtroof op de Sallandse Heuvelrug

Boswachter Ine Nijveld controleert op houtroof
Boswachter Ine Nijveld controleert op houtroof © RTV Oost
Waar mogelijk werken ze samen en stemmen ze hun surveillance ook op elkaar af. De boswachters van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug werken intensief samen met toezichthouders van Natuurmomenten, BOA's en controleurs van particuliere landgoederen, om eventuele houtrovers de voet dwars te zetten. Meerdere keren per dag wordt het natuurgebied gescand en tot nu toe wordt daardoor vrijwel geen hout gestolen uit de bossen op en rond de Sallandse Heuvelrug. "Het is gewoon supervervelend, want houtroof dat moet niet."
Boswachter Ina Nijveld hoorde van de nieuwste hype via haar collega's elders in het land maar zelf herkent ze het niet. Mensen die met een wandelwagen of een karretje het bos in rijden om daar stookhout te laden en stiekem mee naar huis te nemen.
"Stiekem ja, want dat mag natuurlijk niet. Het is gewoon diefstal." Ine Nijveld reageert fel op de vraag wat zij ervan vindt. "Ik heb er dus ook geen begrip voor, je neemt iets mee dat van een ander is, het is voor eigen gewin met name. En ondanks de situatie met de energieprijzen kan ik dit natuurlijk niet goedkeuren. En daarbij, je doet de natuur tekort, want dat dode hout heeft wel gewoon een functie en als je het meeneemt onttrek je het aan de kringloop van de natuur."

'Hier geen houtroof'

Op haar grondgebied, boswachterij De Sallandse Heuvelrug, heeft Ine het nog niet meegemaakt dat mensen hout meenemen. Dit natuurgebied telt duizenden hectares en heeft meerdere eigenaren. Dankzij een goede samenwerking hebben de natuuropzichters het goed onder controle. "Meerdere keren per dag rijden we met meerdere wagens door het gebied, je kunt er bijna niet aan ontkomen", zegt Ine geruststellend, als we opnieuw een onverharde hobbelige weg inrijden.
Boswachter Ine Nijveld op surveillance
Boswachter Ine Nijveld op surveillance © RTV Oost
Iets verderop komen twee ruiters aan en Ine geeft ze de ruimte. "Kijk, hier rechts stonden veel fijnsparren. Die hebben met de droogte van afgelopen zomer een klap gekregen en toen sloeg ook nog een kevertje toe dat verzot is op dit hout. We halen nu preventief veel fijnsparren tussen de andere bomen weg. Zo voorkomen we dat de rest ook wordt aangetast maar net zo belangrijk is het dat er weer licht op de grond komt. Zo kan het bos zich verjongen."

Te vers of te dood

Vanuit de rijdende auto is te zien dat er inderdaad veel zaaghout is blijven liggen. Grote stukken maar soms ook kleinere handzame brokken hout liggen voor het oprapen. Ine lacht als gevraagd wordt waarom dit dan geen roofgoed is. "Kijk het sap druipt er nog uit, dit hout is te vers."
Gezaagd hout moet langere tijd drogen om gebruikt te kunnen worden als open haard hout. Sprokkelhout dat op een natuurlijke manier op de grond terecht is gekomen, is meestal zo nat en verrot dat ook dat geen energie meer oplevert. "Ik hoor daarom ook van mijn collega's dat vooral gekloofd hout uit het bos geroofd wordt. Wij hebben hier helemaal geen gekloofd hout."
Over een zandweg diep in het bos aan de kant van Holten rijdt Ine met haar terreinwagen tussen hoge stapels vers gezaagd hout door. Het zijn bijna halve boomstammen die hier meters hoog liggen opgestapeld. "Kijk, dit hout is al gezaagd maar zo'n stronk is natuurlijk ook veel te zwaar om mee te nemen. Je krijgt het met zes man nog niet van z'n plek."
Zorgvuldig en verantwoord, reguliere boomkap op de Sallandse Heuvelrug
Zorgvuldig en verantwoord, reguliere boomkap op de Sallandse Heuvelrug © RTV Oost

Reguliere boomkap

De boswachter legt uit dat het hier gaat om regulier bosbeheer. "Dit is verantwoorde oogst zoals we het noemen. Dat wil zeggen dat we heel zorgvuldig kijken welke bomen we er tussenuit halen zodat er weer ruimte ontstaat voor nieuwe aanwas. We kappen nooit meer dan dat we aanplanten. En dit hout, misschien heb je wel een FSC gekeurde parketvloer liggen of een tuinhuisje dat is gemaakt van hout uit eigen land. Dat is duurzaam."
Een stuk verderop passeert een wandelend stelletje. Ine Nijveld vertelt dat ze de laatste tijd wel vaker door publiek wordt aangesproken of opgebeld. "Daar zijn we erg blij mee, dat mensen activiteiten melden en vragen of het bij ons bekend is." Ine en haar collega's weten precies waar landgoedeigenaren met legaal bosbeheer bezig zijn.
Met surveillerende boswachter Ine Nijveld op zoek naar houtroof op de Sallandse Heuvelrug
Er is volgens Nijveld door alle media aandacht van de laatste weken nu duidelijk meer sociale controle in het bos. "Onze eigen surveillance en dan samen met die vrijwillige particuliere toezichthouders, zo kunnen we het hier echt goed onder controle houden."
De groene terreinwagen baant zich een weg over het modderige pad, het duurt niet lang voor de boswachter tussen de bomen uit het zicht is gereden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.