Nieuws

Wim zit elk jaar in Albergen in de keuken om vogels te spotten tijdens de Nationale Tuinvogeltelling

Wim Weijering
Wim Weijering © Dewi Wender
"Er liep hier net een fazant in de tuin, dat zie je ook niet elke dag", zegt Wim Wijering. Dit weekend is weer de jaarlijkse Tuinvogeltelling, het onderzoek naar de aantallen vogels die er in onze tuinen zijn. Wijering telt tijdens de Nationale Tuinvogeltelling wel 23 verschillende vogelsoorten. "Daar is een nieuwe soort, de heggenmus is hier ook!"
Wim zit elk jaar in de keuken van Truus en Johan waar ze samen de tuinvogels tellen. "De een ziet een vink en de ander ziet de bonte specht, dat vind ik zo leuk", zegt Truus. Zij doet er dan ook alles aan om haar tuin levendig te houden.
Ze brengt extra bladeren naar de tuin, plant veel struiken en voert de vogels met regelmaat. Van brood tot vetbollen en zelfs kaas: de vogels hebben in haar tuin een uiteenlopend buffet.
Wim doet jaarlijks mee aan de Nationale Tuinvogeltelling

Levenloze tuinen

"Daar stoor ik me vaak aan", benoemt Wim, die ook actief is voor de natuur- en vogelwerkgroep De Grutto. Hij ziet de tuinen in Nederland steeds kaler worden. "In een tegelrijke omgeving is er weinig leven mogelijk."
Hij hoopt dat mensen dichter bij de natuur komen door de Nationale Tuinvogeltelling. Hier zet hij zich samen met andere vrijwilligers van de natuur- en vogelwerkgroep voor in.
"In het kader van de Tuinvogeltelling maken we samen met kinderen voederhuisjes, vetballen en pindaslingers die ze kunnen ophangen. Dit weekend doen zij mee aan de tuinvogeltelling. We hopen dat de kinderen hierdoor de tuin meer leren waarderen."
Daar is een nieuwe soort, de heggemus is hier ook!
Wim Wijering
Terwijl Wim passievol over de natuur- en vogelwerkgroep vertelt wijst hij verschillen soorten vogels aan in de tuin. De vogels vliegen af en aan terwijl Wim, Johan en Truus met verrekijkers en een pen klaar zitten om zoveel mogelijk vogels te noteren.
In het buitengebied van Albergen tellen Truus, Johan en Wim tuinvogels
In het buitengebied van Albergen tellen Truus, Johan en Wim tuinvogels © Dewi Wender

Inzicht in tuinvogels

De Nationale Tuinvogeltelling is een initiatief van de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek. Mensen tellen een half uur lang de vogels in hun tuin. Dit levert een momentopname op van de tuinvogels in Nederland. De tellingen van eerdere jaren en de nieuwe resultaten geven een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.