Nieuws

Vergoeding voor Statenleden fors omhoog: honderden euro's per maand erbij

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
De vergoeding die Statenleden in Overijssel ontvangen gaat fors omhoog. De maandelijkse beloning stijgt van 1.329 euro nu naar 1.895 euro bruto per maand. Dat is een toename van 42,5 procent. De vergoeding moet daarmee passend worden bij de werklast van de Statenleden.
De 46 Statenleden in Overijssel die na de verkiezingen van maart aan de slag gaan, krijgen 566 euro bruto per maand meer dan de huidige volksvertegenwoordigers ontvangen. Het nieuwe tarief is daarmee straks gelijk aan de vergoeding die raadsleden van een stad als Zwolle ontvangen.
Met de verhoging wil minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken het ambt aantrekkelijk houden. Dat is volgens haar nodig, omdat het aantal Statenleden landelijk sinds 2007 met een kwart is afgenomen.

Grote dossiers

De minister wijst er bovendien op dat Statenleden steeds meer grote dossiers op hun bordje krijgen, zoals de stikstofproblemen, energietransitie en woningbouw.
"Leden van Provinciale Staten vervullen een belangrijke rol in ons democratisch bestel", zegt minister Bruins Slot. "De vergoeding van deze leden sloot niet meer goed aan bij de zwaarte van de taken die deze volksvertegenwoordigers vervullen. Met deze verhoging verstevigen we hun positie en daarmee de democratie."
Statenleden, ook wel Provinciale Staten genoemd, zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie. Ze worden elke vier jaar gekozen door de inwoners van Overijssel. Dat gebeurt in maart tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2023. De volksvertegenwoordigers controleren onder meer of de gedeputeerden hun werk goed doen.

Waterschappen

Ook de bestuursleden van de Waterschappen krijgen na de verkiezingen van maart een hogere vergoeding. De minister wil de bezoldiging vaststellen op 720 euro bruto per maand, in plaats van de huidige vergoeding van 545 euro.
Statenleden en algemeen bestuursleden van de waterschappen doen het werk meestal naast hun baan. De nieuwe tarieven gelden voor de Statenleden die na de Provinciale Statenverkiezingen van maart geïnstalleerd worden. De Raad van State moet officieel nog wel een oordeel geven over het voorstel van de minister.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.