Nieuws

Overijsselse actievoerder Extinction Rebellion: 'meer de randen van de wet opzoeken'

Klimaatactivisten bezetten Utrechtsebaan A12 in Den Haag
Klimaatactivisten bezetten Utrechtsebaan A12 in Den Haag © ANP/ Ginopress
"We zitten in een klimaatcrisis en het beleid van een paar procentjes minder hier en een paar procentjes minder daar werkt niet meer." Overijssels klimaatactivist M. (naam bekend bij de redactie) blikt terug op een geslaagde actie afgelopen weekend, waarbij de A12 in Den Haag werd geblokkeerd. "Er is nu aandacht voor. Ik hoop dat mensen ook luisteren naar het waarom van de actie en het niet alleen hebben over het aantal aanhoudingen."
Toch eerst even over die aanhoudingen. Er werden 768 actievoerders opgepakt omdat ze geen gehoor gaven om te vertrekken. Een van die arrestanten is M. en net als vrijwel alle actievoerders is hij een tijdje na zijn aanhouding weer vrijgelaten. De Overijsselse activist werd samen met andere actievoerders urenlang opgehouden in een gymzaal. Twee van de 768 arrestanten moesten in een politiecel overnachten.
M. werd vastgezet in de gymzaal omdat hij weigerde zijn identiteit te geven. Enerzijds om 'geen boete te krijgen', anderzijds 'uit solidariteit met andere actievoerders die niet staan ingeschreven in het bevolkingsregister en in de problemen komen als hun identiteit bekend wordt'.

Nieuwe acties mogelijk heviger

Ondanks zijn aanhouding is M. dus tevreden over het verloop van afgelopen weekend: "Er is aandacht voor het klimaat, zo hebben we het er nu over en dat is goed." Hij noemt de overstromingen van vorig jaar in Limburg een voorbeeld van de klimaatcrisis dichtbij huis. De actievoerders droegen afgelopen weekend spandoeken met leuzen als 'Ga wat beters doen met al die poen' en 'Arresteer de échte klimaatboeven'. M. zegt dat de overheid met 17 miljard subsidie aan fossiele bedrijfstakken op de verkeerde weg is en dat nieuwe acties mogelijk heviger worden.
Als de overheid het sociaal contract met de burgers niet nakomt, dan achten wij ons ook niet meer gebonden. Dan kan het zijn dat we de randen van de wet en misschien zelfs iets daaroverheen opzoeken
Activist M. van Extinction Rebellion
Als voorbeeld noemt hij de actie op 5 november bij privéjets op Schiphol. M. redeneert dat rijken juist een groot aandeel hebben in het veroorzaken van klimaatproblemen: "De meeste mensen vliegen niet zo vaak, maar mensen met een hoog inkomen vliegen juist vaker."

Ministerie houdt ander bedrag aan

Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is de subsidie voor fossiele bedrijfstakken een stuk minder, al is niet duidelijk hoeveel precies. Het ministerie houdt een bedrag van 4,5 miljard euro aan. Minister Jetten van Klimaat: "Maar ik heb met de staatssecretaris van Financiën afgesproken dat we dit jaar een extra analyse laten uitvoeren om nog eens goed in kaart te brengen wat er in Nederland aan fossiele voordelen is."
De berekening die Extinction Rebellion hanteert is gemaakt door economisch onderzoeker Alman Metten, oud-Europarlementariër voor de PvdA. Hij vindt de fossiele subsidies verkeerd. "Omdat je in feite de vervuiling bevordert."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.